понеділок, 29 липня 2013 12:11

"Мочили, мочим і будемо мочити" - поки українці протестували проти Кирила, "врадіївців" саджали в автозаки
14

Минулого тижня в Україні пройшло кілька десятків протестів. Активісти виходили проти приїзду до України Патріарха Кирила, проти релігії, проти забудов, проти незаконних рішень судів. Не обійшлося і без учасників "врадіївської ходи". Поки у судах продовжували розглядати справи через нічний розгін мітингувальників, що відбувся 18 липня, на Майдані Незалежності затримали ще шістьох мітингувальників.

22 липня, Київ

Активісти та місцеві жителі намагалися завадити будівельникам проводити роботи у столичному сквері на вулиці Тверська, 16. Однак ті все одно зрізали близько сотні дерев. Захищали будівельників кілька десятків чоловіків спортивної статури. Також на місці було кілька машин із міліцією.

"На місце прибуло багато активістів, журналістів. Там відбулася штовханина з так званою охороною. В результаті штовханини у журналіста "Дорожнього контролю" Андрія Дзіндзя забрали посвідчення, вдарили його, - розповів "свободівець" Юрій Сиротюк. - Вони вдарили його один раз, потім ще раз. Також у спину вдарили фотокореспондента, який працював на місці".

Водночас, як написав на своїй сторінці у Фейсбук громадський активіст Віталій Уманець, двох "спортсменів", які були в охороні, впізнали: "Вони брали участь у рейдерському захопленні будинку вчительки Ніни Москаленко і проходять у кримінальній справі як невстановлені особи. Міліція нібито не може знайти цих людей, але на Тверській відмовляється їх затримувати".

Будівельники підігнали дві вантажівки, якими вивозили спиляні дерева. Одну з них активісти заблокували.

 

22 липня, Київ

Учасники "Врадіївської ходи" передали свої вимоги до Адміністрації президента. Усього на Банкову прийшло близько 20 осіб. Із собою у них був лише банер з написом "Врадіївська хода" і національні прапори України. Партійних прапорів учасники акції не несли.

До мітингувальників вийшов заступник голови Адміністрації президента Олег Рафальський, через якого в АП і передали свої вимоги учасників ходи. Зокрема, вони просили, щоб президент Віктор Янукович 27 липня вийшов на Майдан Незалежності і розповів, які заходи вжито щодо Врадіївської справи.

Після того, як послання "врадіївців" було зареєстровано в АП, мітингувальники пішли з Банкової на Майдан Незалежності. Там вони вже другий тиждень поспіль проводять свою акцію.

 

22 липня, Фастів

У Фастові відбувся протест проти міліцейського свавілля. Близько сотні людей зібралися біля міського відділення міліції з вимогою зупинити "бєспрєдєл".

Як розповіли активісти, у Фастові в місцевому РВВС катують людей, змушуючи їх узяти на себе чужі злочини. До мітингувальників вийшов начальник Фастівського РВВС. Але як тільки він спробував щось сказати, його тут же обсвистали. Люди скандували "Геть енаківескіх заробітчан", оскільки начальник РВВС приїхав саме з Єнакієва, Донецької облатсі. Мітингувальники зібрали близько сотні заяв від тих, хто постраждав від дій фастівських міліціонерів. Вони також вирішили продовжити справу, розпочату Врадіївської ходою, і заснувати громадський рух, який буде розслідувати факти тортур і знущань по всій Україні.

 

23 липня, Полтава

Під стінами Полтавської мерії кілька десятків людей зібралися, протестуючи проти свавілля полтавської влади. Зокрема вони протестували проти рішення міськвиконкому підвищити платню в міському автотранспорті, жахливих доріг та незадовільної роботи комунальних служб. Акцію організувала партія УДАР.

"Ми вимагаємо від мера Полтави Мамая: починайте працювати, а не відбивайте гроші на гречку!", - закликав на мітингу "ударівець" Сергій Каплін. Учасники акції скандували "Геть Мамая!".

 

23 липня, Київ

В інтернеті з'явилася фотографія з "повішаним" опудалом судді на Індустріальному мосту. Напередодні подібний "акт самосуду" влаштували над даішником — так зранку у місті з'явилося опудало міліціонера із мішком на голові, підвішеного на Повітрофлотському мосту. Водії, що проїжджали повз зупинялися, та побачивши, що це лялька, їхали далі.

Активісти кажуть, що наступною "жертвою" стане народний депутат. Однак поки не зрозуміло, де саме з'явиться "повішаний". Також активісти руху "Гая Фокса" не виключають, що розповсюдять акцію і на інші міста, однак там вже використовуватимуть інші форми демонстрації свого ставлення до правоохоронної та судової системи і чиновників.

 

23 липня, Київ

Під Шевченківським судом Київа зібралися близько 30 активістів партії ВО "Свобода". Вони вимагали від суду справедливого розгляду справи затриманого раніше активіста ВО "Свобода" Сергія Бондаря. Його обвинувачують у тому, що він нібито брав участь у побитті "тітушок" 18 травня на Софійській площі в Києві. Мітингувальники тримали плакати "Стоп НКВД!" та "Геть мєнтовський бєспрєдєл!", скандували гасла на підтримку затриманого. У зв'язку з цим охоронець наказав зачинити вікно в залі суду, однак скандування учасників акції було чутно гучніше, аніж слова слідчого й прокурора. До суду прибули також і народні депутати від "Свободи" Андрій Іллєнко, Юрій Сипротюк, Андрій Мохник.

Націоналіста затримали напередодні, коли він повертався з акції проти незаконної забудови на вулиці Тверській у столиці. Міліціянти спочатку доставили хлопця до Шевченківського РУВС на Прорізній, де його протримали до вечора, а потім – до СІЗО, де активіст пробув досудового засідання. Врешті суд виніс рішення відпустити Бондаря під заставу у 17205 гривень.

 

23 липня, Київ

Під стінами Апеляційного суду пройшла акція на підтримку затриманих Дмитра й Сергія Павличенків. Загалом зібралося кілкьа десятків молодих людей. Вони тримали традиційні вже плакати "Мій брат не вбивця", "Волю Павличенкам" та скандували "Свободу чесним, свободу Павличенкам", "Разом і до кінця", "Судді пам'ятайте, влада не вічна".

Тим часом Апеляційний суд Києва переніс на 1 серпня розгляд апеляції на вирок Павличенкам за вбивство судді Шевченківського районного суду Києва Сергія Зубкова. Перед цим прокуратура заявила апеляцію на окрему постанову Голосіївського суду, що визнав неякісним проведення досудового розслідування обставин убивства судді Зубкова. Перерва до 1 серпня оголошена у зв'язку з необхідністю підготовки адвокатів сім'ї Павличенків до дебатів за цією апеляцією.

 

23 липня, Донецьк

Під Донецький апеляційний суд прийшли кілька десятків активістів партії ВО "Свобода". У приміщенні суду мало відбутися засідання у справі політв'язня-"тризубівця" Віталія Применка. Підтримати його приїхали "свободівці" кількох міст області на чолі з головою Донецької обласної організації ВО "Свобода" Ігорем Славгородським. Учасники пікету тримали плакати "Суддя, схаменися! Свободу невинному!" та "Саджайте бандитів! Свободу Применку!".

Суд намагався відтягнути початок засідання до кінця заявленого в поданому до міськради повідомленні часу пікетування, але акцію було вирішено продовжити до кінця робочого дня. Врешті суд оголосив початок засідання. Суддя ухвалила рішення про те, що у справі необхідно провести судове слідство. Наступне засідання суд призначив на 7 серпня.

Применка утримують в Артемівському слідчому ізоляторі майже два роки. Його обвинувачують в організації вибуху в місті Слов'янську.

24 липня, Київ

Неподалік Адміністрації президента пройшла акція організації Transparency International Україна проти бюрократичності чиновників. На захід під назвою "Пробий стіну бюрократії" зібралося кілька десятків людей. Вони провели невеликий перфоманс: поклали на асфальт з десяток граблів, на які постійно наступали. Таким чином, активісти хотіли продемонструвати, що як тільки зв'язуєшся із чиновників, то постійно "наступаєш на граблі комунікації".

Представник АП, який вийшов до мітингувальників, коментувати проблему не став, однак пообіцяв, що передасть звернення активістів до Адміністрації.

25 липня, Київ

Активісти Конгресу українських націоналістів та Української повстанської армії провели пікет під будівлею посольства Російської Федерації в Україні. Вони вимагали об'єктивного розслідування інциденту в Азовському морі 17 липня, в результаті якого загинули чотири українських рибалки. Мітингувати під посольство РФ прийшли близько 20 осіб. Вони також висловилися про небажаність перебування в Україні президента Росії Володимира Путіна і Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва). Активісти звинуватили їх в антиукраїнській позиції і ворожому ставленні до українського народу.

У ході пікету мітингувальники спробували передати свій лист-звернення російським дипломатам, проте їм запропонували направити документ на електронну пошту. Також активісти повісили на залізну огорожу посольства фотографії Кирила та Путіна, під якими було написано: "Мочили, мочим і будемо мочити ..."

 

25 липня, Черкаси

Півсотні мешканців мікрорайону Дахнівка у Черкасах вийшли протестувати проти забудови водовідвідної канави – гідротехнічної споруди, в яку 50 років стікали ґрунтові води. Останні кілька років там почали будувати котеджі. Жителі мікрорайону скаржаться, що тепер в їхніх льохах стоїть вода, а хати тріщать по швах.

"Наші вулиці стоять на пливуні, грунтові води дуже близько – всього півметра. У 1958 році місцевий колгосп прорив канаву до Дніпра для їх відводу. Але три роки тому невідомі, які називалися власниками землі, почали підсипати береги канави. Вода відразу з'явилася в наших льохах. Хати почали тріщати й просідати", – розповідає місцева жителька Наталія Клименко.

Невизнаному переможцю виборів Даценку місцеві мешканці скаржилися на те, що забудовники підключаються до старих газових мереж, через що узимку гаснуть котли. Згадували, як каналізацію, відкачану з обійсть скоробагатьків, зливали просто в Дніпро. Натомість заступник міського голови Черкас Борис Євмина запевнив жителів, що нового будівництва не буде.

 

25 липня, Київ

?У Києві на Майдані Незалежності представники ряду громадських організацій провели акцію проти заборони проводити мирні зібрання

За словами мітингувальників, влада систематично обмежує право громадян на мирні протести. Як приклад активісти привели незаконну заборону на проведення акцій протесту в центрі Києва з 20 по 31 липня за рішенням Окружного адмінсуду Києва. Учасники мітингу висловили підтримку учасникам Врадіївського ходи, які проводять безстрокову акцію протесту проти міліцейського свавілля на Майдані Незалежності.

 

26 липня, Київ

?Під стінами Дарницького райнного суду пройшла акція в пам'ять загиблого під час аварії у травні 18-річного Андрія Юзюка. Півсотні друзів хлопця прийшли до суду із плакатами та провели мовчазну акцію. Тим часом у суді продовжувалося засідання щодо ДТП. Мати загиблого вимагає півтора мільйона гривень моральної шкоди і сорок тисяч матеріальної.

Зазначимо, що 26 травня в Києві на вулиці Григоренка, недалеко від станції метро Позняки,сталася ДТП, внаслідок якої були збиті двоє пішоходів. Одним з них виявився студент Андрій Юзюк з Рівного, який помер на місці. За кермом авто був Борис Кириченко, помічник судді Київського окружного адміністративного округу. Його звинувачують у порушенні правил безпеки дорожнього руху, зокрема, водінні в нетверезому стані, перевищенні швидкості руху та невжиття заходів для уникнення ДТП.

26 липня, Первомайськ

У Первомайську пройшов мітинг за ініціативи Аркадія Корнацького проти свавілля, корупції та "безпрєдєла" міліції Миколаївської області. Акція відбулась на центральній площі Первомайську. До мітингу долучилось близько 500 людей. Учасники акції пройшли від центральної площі міста до будівлі Первомайського райвіділку, де народний депутат Андрій Парубій вручив начальнику міліції Івану Примаку вимоги мітингувальників. Під час ходи люди скандували "Банду геть".

Примак же пообіцяв, що вже у той же день резолюцію передадуть керівництву міліції Миколаївщини. Він також запевнив, що всі звернення мешканців Первомайська розглянуть.

Після цього мітингувальники провели пікет проти свавілля міліції під будівлею Первомайського районного відділу МВС.

 

26 липня, Київ

Біля "Мистецького Арсеналу" у Києві близько десяти людей намагалися провести акцію протесту проти святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Однак активістів одразу ж затримали. У цей день там відкривалася виставка "Велике та величне" за участю президента Віктора Януковича.

Громадські активісти встигли розгорнути плакат з гаслом "Церкві і державі жити окремо, а померти разом", на іншому плакаті учасники зобразили священника з мішком грошей. Протестувальники проводили акцію близько трьох хвилин. Вони встигли вигукнути гасла: "Геть міліцейській державі", "Немає ні бога, ні пана, ні нації, ні кордонів". Після цього міліція кинула активістів до автозаку.

27 липня, Київ

Учасники "врадіївської ходи" намагалися провести черговий мітинг на Майдані Незалежності. Однак раніше вийшла судова заборона проведення будь-яких акцій в центрі столиці до 31 липня. В результаті було затримано шістьох активістів.

Так одного чоловіка правоохоронці затримали за державний прапор України. Учасник "врадіївської ходи" Василь Черняківський з Кривого Рогу ніс протестувальникам синьо-жовтий стяг. Четверо міліціонерів сказали йому покинути Майдан. Після того, як хлопець відмовився, вони схопили його за руки і потягнули до автозаку. Так само затримали і ще одного хлопця, пізніше — ще чотирьох активістів "Врадіївської ходи".

Крім того, затримали ще й чоловіка та жінку, які запускали у небо повітряні кульки із перекресленим портретом Віктора Януковича. Люди встигли запустити одну кульку, після чого їх схопили. За кілька годин шістьом активістам "Врадіївського майдану" присудили штраф за порушення порядку проведення мирних зібрань. Усіх зобов'язали виплатити 170 гривень.

 

27 липня, Київ

Активісти ВО "Свобода" провели на Європейській площі акцію проти приїзду до України на святкування 1025-річчя Хрещення Русі патріарха Кирила та президента РФ Володимира Путіна. Вони мали провести свою акцію біля Українського дому, однак там всю територію заблокували правоохоронці. Тому активісти перемістилися на протилежну сторону, до готелю "Дніпро".

Загалом їх зібралося зо два десятки. Вони тримають плакати "Геть московських окупантів - геть московських холуїв", "Геть російський імперіалізм", "Кирил - патріарх за сталінсько-гебістським каноном", а також великі плакати із зображеннями Путіна та Кирила і написами "Столиця Київської Русі вітає гостей із провінції Путіна і Гундяєва". На акції були пристуні і народні депутати Андрій Іллєнко, Ігор Мірошниченко та Юрій Сиротюк.

"На бронепоїзді в Україну приїжджали тільки Троцький і Гітлер, а тепер ще й Гундяєв, - сказав Іллєнко. - Вони навіть не пускають тих людей, які прийшли подивитися на цього Гундяєва. До них ставляться, як до бидла. Ми ж виступаємо проти цієї істерії, яка сьогодні відбувається".

Під час того, як повз мітингувальників проїжджав кортеж Кирила, "свободівці" скандували "Ганьба" та "Геть московських окупантів".

 

27 липня, Київ

Власну акцію до річниці Хрещення Русі у Києві провели представники Народного руху Україні та "Нашої України". 20 активістів розташувалися на вході до готелю "Дніпро". У КМДА їм виділили 10 квадратних метрів. Їхню територію огородили фішками та заборонили з символікою виходити за них. Активісти принесли для патріарха Кирила 5 літрів "горілки", мотивуючи тим, що свого часу він займався горілчаним бізнесом.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мочили, мочим і будемо мочити" - поки українці протестували проти Кирила, "врадіївців" саджали в автозаки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

119

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути