пʼятниця, 01 лютого 2019 19:36

Міжнародний аудитор GrantThornthon порахував скільки "Динамо" прикарманило податків

Міжнародний аудитор GrantThornthon порахував скільки "Динамо" прикарманило податків
Міжнародний аудитор GrantThornthon порахував скільки "Динамо" прикарманило податків. Фото: ДТ

Міжнародна аудиторська компанія Grant Thornthon встановила факт несплати ФК "Динамо" (Київ) понад 3,4 млн грн податків із заробітної плати екс-динамівця Джереймена Ленса.

Про це йдеться у рішенні Палати з вирішення суперечок ФІФА.

Тож, аудитори встановили, що у 2015 році "Динамо" не сплатило 3 431 268,89 грн податків, з яких 3 191 835,55 - ПДФО і 239 433,34 неоплачений військовий збір.

Такі суми податків вирахувані на підставі заробітної плати Ленса, і вони не були перераховані до бюджету України. Уникнути податкових зобов'язань ФК зумів завдяки власним офшорним компаніям, зокрема, "Ньюпорт Менеджмент" із реєстрацією на Кіпрі, з якої Ленс отримував левову частку свого гонорару.

Від ФІФА Ленс просив зобов'язати "Динамо" погасити заборгованість, аби легалізувати свої доходи.

ФІФА, розглянувши податкову претензію футболіста, погодилися з тим, що виходячи з сум контракту, українські податкові органи дійсно мали право вимагати від клубу податки в зазначеному розмірі, однак, чомусь цього не зробили.

У свою чергу в "Динамо" виправдалися, мовляв, аудит і висновок шановного фінансового аудитора GrantThornthon не підписані, а отже, клуб нібито і не зобов'язаний погашати заборгованість.

У підсумку ФІФА встановило, що мого б зобов'язати "Динамо" розрахуватися у разі, якби український державний податковий орган на цьому наполягав. Оскільки Україну несплата податків збоку "Динамо" влаштовує, то і Палата ФІФА не стала у це втручатися.

Grant Thornthon - є провідною міжнародною організацією, що об'єднує незалежні аудиторські, бухгалтерські та консалтингові фірми, які надають аудиторські, податкові та консалтингові послуги приватним і публічним компаніям. Головний офіс аудитора розташований у Лондоні (Великобританія).

Нагадаємо, податковий скандал навколо "Динамо" триває вже декілька років поспіль. Офіційні заробітки гравців клубу становлять всього 18-20 тис. грн на місяць. І лише з цих коштів власники ФК роблять податкові відрахування, відповідно до вимог національного законодавства. Все решта – а це десятки тисяч доларів на місяць заробітної плати в одного гравця – перераховуються футболістам з офшорів, що дозволяє "Динамо" не сплачувати у повному обсязі ані військовий збір, ані інші відрахування до Пенсійного фонду.

За передніми підрахунками, лише протягом останніх 5 років у вказаний спосіб брати Суркіси не сплатили до бюджету України понад 440 млн грн податків.

ДФС при цьому, дійсно, мовчить та робить вигляд, нібито вірить у реальність мізерних гонорарів динамівців на рівні 600-700 доларів на місяць.

Така ситуація обурила ветеранів АТО, і вони публічно закликали, як самих гравців, так і Суркісів повернути армії "вкрадені" гроші через несплату військового зборі. У "Динамо" заклики військових проігнорували.

Рішення ФІФА стосовно скарги Ленса стало фактично першим документом такого високого футбольного рівня, який офіційно засвідчив податкові махінації столичного клубу.

Яке це матиме наслідки надалі, футболбні експерти прогнозують неохоче, зазначаючи лише те, що іноземним гравцям в "Динамо" доведеться у рідних країнах зіткнутися із проблеми легалізації зароблених грошей. Також, вони можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення фінансової дисципліни.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний аудитор GrantThornthon порахував скільки "Динамо" прикарманило податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути