середа, 06 травня 2009 12:48

Між Росією і НАТО розгорається дипломатичний скандал

Між Росією і НАТО розгорається дипломатичний скандал
Посол Канади в Росії Ральф Лісішин був запрошений до МЗС РФ, де йому вручили ноту про позбавлення акредитації двох канадських дипломатів: голів інформбюро НАТО Ізабель Франсуа і ще одного співробітника її офісу, повідомляє джерело в зовнішньополітичному відомстві.

Варто відзначити, що Франсуа та її колега Марк Опгенорт є канадськими дипломатами, також акредитованими при посольстві Канади в РФ як аташе. Проте від оголошення їх персонами нон грата російський МЗС відмовився.

Позбавлення акредитації співробітників інформбюро НАТО стало "жорсткою відповіддю" на висилку співробітників постпредства РФ при НАТО з Бельгії - Віктора Кочукова і Василя Чижова. За дипломатичною традицією подібні кроки мають симетричний характер і "відповідають міжнародній практиці". "Ми не були ініціаторами такого роду підходу. Нас змусили діяти таким чином", - визнало джерело в російському МЗС.

Нагадаємо, що про нове охолодження відносин між Росією і НАТО стало відомо напередодні російсько-американських переговорів з роззброєння у Вашингтоні, які почнуться 7 травня. Москва відмовилася брати участь в запланованому на 19 травня засіданні Ради Росія-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Офіційного роз"яснення мотивів цього рішення не було, але неофіційно у відомстві говорять, що це був протест проти натівських навчань в Грузії, що починаються 6 травня, і проти рішення керівництва альянсу вислати з Брюсселя двох російських дипломатів.

"В результаті хамського демаршу НАТО відносно російських дипломатів і неадекватних дій в плані навчань в Грузії я вимушений констатувати, що альянс не готовий до відновлення політичного діалогу з Росією", - заявив Рогозін. Тепер захід відкладений на невизначений термін.

Про назріваючу сварку стало відомо ще 29 квітня, коли генсек Схеффер конфіденційно повідомив Дмитру Рогозіну про рішення позбавити акредитації двох співробітників російського постпредства при НАТО в Брюсселі: старшого радника Віктора Кочукова і аташе Василя Чижова, сина постпреда Росії при ЄС Володимира Чижова. Таким чином альянс відповів на історію з високопоставленим естонським чиновником Херманом Сіммом, який нещодавно отримав 12 років в"язниці за шпигунство на користь Москви. За даними джерел в НАТО, вислані росіяни не мали прямого відношення до дій Сімма, але займалися розвідувальною діяльністю.

За матеріалами Інтерфакс, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Між Росією і НАТО розгорається дипломатичний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути