Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2020 14:25

"Мінськ не накладає на Україну жодних зобов'язань", - дипломат

"Мінськ не накладає на Україну жодних зобов'язань", - дипломат
Валерій Чалий: Російських танків, БМП, самохідних установок, важкого озброєння в ОРДЛО більше, ніж у Великій Британії та Франції разом узятих. Фото: Reuters

Мінськ - це не міжнародний договір, а політичні угоди. Цей документ за статусом не такий, яким, наприклад, був Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить колишній посол України у США Валерій Чалий.

"Навіть той договір, який є обов'язковим для виконання, Москва нахабно порушила й зруйнувала. Ці ж домовленості не гарантують суверенітету України, не є міжнародно-правовим документом. Їх можна змінювати, доповнювати.

На момент підписання Мінських угод усі зусилля були спрямовані на зупинку повномасштабного вторгнення Росії. Україна, Франція та Німеччина намагалися домогтися припинення вогню. Будь-які обговорення, що Мінськ накладає на Україну зобов'язання, не мають сенсу. Адже не виконана ключова вимога про виведення російської зброї, регулярних військ РФ, які точно були на нашій території. Досі з Росії возять пальне й інші ресурси терористам. Агресія триває. Російських танків, БМП, самохідних установок, важкого озброєння в ОРДЛО більше, ніж у Великій Британії та Франції разом узятих. Перетин українського кордону російською технікою зафіксований документально", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Кремлі постійно лунають думки про захоплення Києва", - дипломат

"Справа не в Мінську. Україна має бути сильна, щоб переломити ситуацію", - наголошує він.

"Адже перемовини в Тристоронній контактній групі стосуються конкретних гуманітарних речей. Як виплатити гроші пенсіонерам, що живуть на окупованих територіях. Як відновити роботу електростанції, яку зупинили російські найманці. Мінськ - не про закінчення війни, а про хоч якесь полегшення життя людей по обидві сторони лінії зіткнення в умовах війни Росії проти України, що триває", - додає дипломат.

Повне інтерв'ю з Валерієм Чалим читайте у журналі "Країна" від 19 листопада.

Україна підготувала "План спільних кроків" для Тристоронньої контактної групи, який у разі повного припинення конфлікту і демілітаризації ОРДЛО передбачає проведення там місцевих виборів до 31 березня 2021 року. Про це в інтерв'ю агенції "Інтерфакс-Україна" заявив голова делегації України в ТКГ, експрезидент України Леонід Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «"Мінськ не накладає на Україну жодних зобов'язань", - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути