Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2008 12:33

Михайло Ходорковський припиняє голодування

Екс-глава НК ЮКОС Михайло Ходорковський виходить з голодування самостійно, але під спостереженням лікарів. Він почувається задовільно, ходить на прогулянку і виїжджає на всі слідчі дії, повідомляє РІА "Новини" з посиланням на начальника читинського СІЗО-1 Валерія Германа.

Михайло Ходорковський оголосив голодування 29 січня. Таким чином, голодування продовжувалося 2 тижні. Він тільки пив воду. Голодовку Ходорковський припинив після того, як дізнався в понеділок про те, що тяжко хворого колишнього віце-президента компанії ЮКОС Василія Алексаняна перевели 8 лютого зі слідчого ізолятора "Матросская тишина" до московської онкологічної клініки, де він проходитиме лікування.

У понеділок Ходорковський звернувся з письмовою заявою про закінчення голодування на знак солідарності з тяжко хворим віце-президентом компанії Василієм Алексаняном, якого утримують в "Матросской тишине" . "Трагічна ситуація з тяжкою хворобою мого товариша і адвоката Василія Алексаняна показала: у нас в країні багато небайдужих людей, є основи громадянського суспільства", - йдеться в заяві Ходорковського, розміщеній на сайті прес-центру Ходорковського. "У зв"язку з переведенням Алексаняна в цивільну клініку голодовку припиняю", - заявив Ходорковський.

Симоновський суд Москви 6 лютого припинив процес над віце-президентом ЮКОСа Василієм Алексаняном, обвинуваченим в привласненні й легалізації грошових коштів, і направив його на лікування.

Генпрокуратура звинувачує Алексаняна в тому, що в період 1998-1999 рр. у складі організованої групи осіб він зчинив розкрадання майна ВАТ "Томскнефть ВНК" і акцій нафтопереробних підприємств, що належали ВАТ "Східна нафтова компанія", на загальну суму близько 12 мільярдів рублів. За даними слідства, Алексанян легалізував майно, отримане злочинним шляхом.

Екс-глава ЮКОСу Ходорковський і колишній керівник МФО МЕНАТЕП Платон Лебедєв були етаповані з колонії до читинського СІЗО в кінці 2006 р. в зв"язку з порушенням нової кримінальної справи.

Ходорковський і Лебедєв у 2005 році були засуджені Міщанським судом Москви на 9 років позбавлення волі кожний, зокрема за ухилення від сплати податків, пізніше Мосміськсуд зменшив обом покарання до 8 років ув"язнення. В рамках нової кримінальної справи Генпрокуратура РФ звинувачує Ходорковського і Лебедєва в легалізації 450 мільярдів рублів і 7,5 мільярда доларів в період з 1998 по 2004 рік, повідомляє "Подробности".
Зараз ви читаєте новину «Михайло Ходорковський припиняє голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути