Ексклюзиви
неділя, 11 березня 2018 20:23

Міжнародник розповів, як українські паспорти піднялися в рейтингу свободи

Міжнародник розповів, як українські паспорти піднялися в рейтингу свободи
Олександр Хара: наша держава стає більш мобільною, сильніше інтегрується в світове товариство. Фото: Український інтерес

Україна стає більш відкритою для світу. Ми не Північна Корея, не Радянський Союз. Наші громадяни мають тепер можливість потрапити в Європу за спрощеною процедурою.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав міжнародний експерт Олександр Хара.

"Наша держава стає більш мобільною, сильніше інтегрується в світове товариство. Мобільність стосується не тільки сфери туризму. Це також навчання, і найголовніше — робота.
Цей фактор важливий з точки зору економіки. Наприклад, в США і Канаді населення дуже мобільне і це означає, що в них дуже динамічний ринок праці. Люди переїжджають, набувають нового досвіду. У нас зараз, на жаль, це не так розвинено. Українці не люблять змінювати місце проживання," - сказав він

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламентська асамблея НАТО 2020 року може пройти в Одесі - губернатор Степанов

За словами експерта, у нас зараз є можливості, але більшість розглядає їх у виключно туристичній площині.

"Вона, безперечно, теж важлива, але фактор навчання і роботи більше впливає на розвиток країни. Проблема полягає ще в тому, що велика кількість українців їдуть закордон з планом залишитися там у подальшому на завжди. Це відома проблема, але відкриті світові кордони це позитивно. Українців добре сприймають на Заході, але в більшості випадків як дешеву робочу силу. Нам треба завойовувати Захід не в плані збирання полуниці, а в плані навчання та професіональності," - додав Олександр Хара.

Україна продемонструвала найбільше зростання мобільності в світі за рік, згідно рейтингу, що складає компанія Henley & Partners і який показує ступінь свободи пересування громадян різних країн. В травні 2017 року наша держава оформила безвізовий режим з країнами ЄС і піднялася відразу на 16 позицій з 99 місця на 83. Тепер власникам українських паспортів відкритий безвізовий доступ в 118 країн.

З 2014 року в цьому рейтингу беззмінно лідирувала Німеччина, яку зараз випередили одразу дві країни. Лідерами рейтингу паспортів Henley & Partners в 2018 році стали Японія і Сінгапур. Громадяни цих держав можуть без візи відвідати 180 країн світу. З паспортом Німеччини, яка займала перше місце за цим показником з 2014 року, можна зараз відвідати 179 країн.
Третє місце розділили відразу сім країн. Це Італія, Фінляндія, Іспанія, Данія, Франція, Швеція та Південна Корея, жителі яких мають право безвізового в'їзду до 178 країн світу.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародник розповів, як українські паспорти піднялися в рейтингу свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути