четвер, 01 березня 2018 07:43

"Мета посварити історією два народи досягнута": "антибандерівський" закон почав діяти ще до набуття чинності

"Мета посварити історією два народи досягнута": "антибандерівський" закон почав діяти ще до набуття чинності
Ворожнеча між українцями і поляками через "антибандерівський" закон вже посіяна. Фото: prm.ua

Ворожнеча між українцями і поляками через "антибандерівський" закон вже посіяна. Далі розпалювати ситуацію не можна.

Про це розповів директор центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов, передає "24 Канал". Він зазначив: "Головна мета "антибандерівського" закону – посварити історичним минулим два народи – досягнута. І на якому пункті зупиниться ця історична сварка, і як насамперед польська влада зможе відкотити цю ситуацію назад, покаже час. Поляки стали заручниками політизації історії".

Переконаний, спроби віце-прем'єра України Павла Розенка під час переговорів з польськими урядовцями досягти компромісу були безуспішними. Каже, поляки хотіли говорити тільки про ексгумацію останків своїх громадян на території України. Вони не говорили про "антибандерівський" закон. Україна звертала увагу на зруйновані українські пам'ятники, про їх відновлення. Натомість поляки пропонували проводити їхню інвентаризацію.

"Інвентаризація" пам'ятників українцям у Польщі – політизація історичного минулого, що не має нічого спільного з історією. Тому переговори поки будуть безрезультатними. Наша позиція – жодної інвентаризації, всі пам'ятники мають бути відновленими, а закон скасований. Принаймні, виправлений", – підкреслив Димов.

Експерт сказав, що закон почав діяти ще до того, як вступив у силу. Вже відомі факти нападів на українців у Польщі. Але мовчати не можна. Хоча й роздувати ворожнечу теж. Втім, на його думку, Верховна Рада повинна була б ухвалити дзеркальну відповідь Польщі. Особливо після того, як польський прем'єр порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки забагато уваги приділяють українській історії - В'ятрович

"Це означало б, що польський прем'єр Матеуш Моравєцький, який порівнює Богдана Хмельницького з Гітлером, мав би проблеми з українським законодавством. Тому що такого роду дії – це посягання на українську репутацію, і за це повинне бути кримінальне переслідування", – наголошує він.

І додав: "Польська влада, яка обіцяє не допустити неправових інцидентів, не зайде в паб, де будуть українці, або на підприємства, де працюють наші співвітчизники. І українці стануть заручниками такого різкого повороту в сторону ультранаціоналізму польської верхівки. Поляки, які прислухаються до своєї влади, можуть вчинити певні провокації проти українців. Суди, правоохоронна система Польщі, яким дали відмашку боротися з історією, боротимуться з людьми. Якщо вони в історії знаходять ворогів, то це перекидається на пошук ворогів поруч із собою. Звірячий оскал Росії стоятиме за такого роду процесами".

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький поставив гетьмана Богдана Хмельницького на один щабель із нацистами.
Про це йшлося у його доповіді 11 лютого під час зустрічі у публічній бібліотеці з жителями Хелма, повідомляє "Leopolis". Моравецький розповідав про гоніння на євреїв у середні віки і заявив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється з Голокостом.

Зараз ви читаєте новину «"Мета посварити історією два народи досягнута": "антибандерівський" закон почав діяти ще до набуття чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути