понеділок, 27 липня 2009 13:56

Медведєв проти "затягування" України та Грузії до НАТО

Автор: Фото прес-служби Президента РФ
  Для Медведєва єдино можливий варіант розвитку подій - вирівнювання відносин з Києвом
Для Медведєва єдино можливий варіант розвитку подій - вирівнювання відносин з Києвом

Російські газети в понеділок пишуть про те, що обговорював президент РФ Дмитро Медведєв з кореспондентом НТВ Кирилом Поздняковим в черговій бесіді з циклу телевізійних інтерв"ю. Нагадаємо, що раз на місяць Медведєв по черзі дає інтерв"ю трьом федеральним російським каналам.

Цього разу обговорювалися питання зовнішньої політики Росії, корупції. Також президент прокоментував взаємини РФ і США в світлі нещодавнього візиту американського віце-президента Джозефа Байдена в Україну та до Грузії.

"Російська газета" виділила той факт, що президентові імпонує образ ведмедя, який за кордоном часто пов"язують з Росією. На його думку, у відносинах з іншими країнами Росія повинна виглядати сучасною, сильною, прагматичною, стриманою державою, здатною в той же час сказати своє слово в міжнародному контексті.

Як відзначає видання, за словами президента, та активна зовнішньополітична робота, яку в останні місяці вела Росія, повинна позначитися і на рішеннях, що приймаються усередині країни. Йдеться про саміти ШОС та БРІК, турне президента по африканських країнах, візит американського президента Барака Обами до Москви і саміт "великої вісімки" в італійській Аквілі.

"Ми прагнемо створити сучасну розвинену конкурентну країну. Таку країну ми можемо створити тільки в тому випадку, якщо у нас будуть нормальні відносини з навколишнім світом. Спроба збудувати розвинене сильне суспільство, сильну економіку у відриві від міжнародного життя - це безглузда затія", - відзначив президент.

Звісно, йшлося і про якісні зміни в російсько-американських відносинах, які характеризують новим терміном "перезавантаження". "Я взагалі не вважаю правильним, щоб відносини з Росією, якщо використовувати цю досить умовну американську термінологію, "перезавантажувалися" за рахунок якихось інших країн, - заявив із цього приводу Медведєв. - Нам потрібні нормальні, робочі, дружні взаємини зі Сполученими Штатами Америки". Про це ж говорив і віце-президент Джо Байден під час візиту в Україну і до Грузії.

Відносини з цими двома країнами прокоментував і президент Медведєв. Зокрема, він вважає єдино можливим варіантом розвитку подій вирівнювання відносин з Києвом. "Ці розрахунки засновані просто на відчутті взаємовигідності таких відносин, на відчутті того, що це потрібно нашим народам, - пояснив президент. - Це очевидна річ - просто без цього важко представити їхнє майбутнє".

З Грузією все набагато складніше, адже між Москвою і Тбілісі фактично немає навіть контактів по дипломатичних каналах. "Але режими, подібні до режиму Саакашвілі, приходять і йдуть, а почуття між народами залишаються", - сказав Медведєв і підкреслив, що теплі почуття між російським і грузинським народами пройшли "вогонь, воду і мідні труби".

Росія виступає проти "затягування" України та Грузії до НАТО всупереч волі їхніх народів, відзначив Медведєв. "Наша позиція проста: ми не вважаємо правильним затягувати ті або інші держави до військово-політичних альянсів всупереч волі їхніх народів", - сказав він.

"Наскільки я розумію, останнім часом усвідомлення того, що обидві ці поважані держави ще не готові до того, щоб ухвалити такого роду рішення, і сам альянс не готовий для того, щоб ввібрати їх, воно все-таки приходить", - відзначив Медведєв. Як додав Медведєв, Росія на ці процеси не впливає, але відкрито висловлює свою позицію, і він вважає, що це чесна позиція.

Як відзначає газета GZT.ru, інтерв"ю російського лідера співпало з інтерв"ю Байдена американським ЗМІ, в якому він різко висловився на адресу Росії. Байден відзначив, що ослаблена кризою Росія вимушена буде піти назустріч США. Серед основних російських проблем Байден відзначив скорочення чисельності населення і слабкий розвиток банківського сектора економіки.

У Кремлі такі висловлювання Байдена викликали образу. Як заявив помічник президента РФ Сергій Приходько, критичні заяви на адресу Росії, зроблені на тлі сталої конструктивної атмосфери в двосторонніх відносинах, ставлять питання про те, хто дійсно в США визначає зовнішню політику.

У своєму інтерв"ю Медведєв торкнувся і внутрішніх проблем Росії. Найсерйознішою серед них Медведєв вважає корупцію. Як відомо, для вирішення цієї проблеми розгорнуто національний план по боротьбі з корупцією. Черговим заходом боротьби став закон про антикорупційну експертизу законопроектів і законів. "Зараз головне - навчитися цим користуватися, не боятися застосовувати ці документи, зробити так, щоб ці документи працювали, щоб ті, хто їх застосовує, не боялися, що їм завтра за це надають по шапці, - вважає Дмитро Медведєв. - Це найскладніше".

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Медведєв проти "затягування" України та Грузії до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути