пʼятниця, 05 лютого 2021 07:46

Маску доведеться носити і після вакцинації: експерти назвали причини

Маску доведеться носити і після вакцинації: експерти назвали причини
Фахівці вважають, що навіть після двох доз вакцини від коронавірусу доведеться дотримуватися всіх заходів безпеки, щоб убезпечити себе і близьких Фото: vezha.net.ua

Вакцинація від коронавірусу стартувала вже в багатьох країнах світу, і медики сподіваються, що ці заходи зможуть зупинити пандемію.

Однак фахівці вважають, що навіть після двох доз вакцини від коронавірусу доведеться дотримуватися всіх заходів безпеки, щоб убезпечити себе і близьких, пише CNN. Вони назвали 5 причин, чому це потрібно робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Covid-19 цьогоріч щеплять мільйони українців: що варто знати про старт вакцинації

Навіть найкращі вакцини з доступних зараз у всьому світі не дають 100% захисту, а при повній імунізації вони забезпечують захист тільки на 95%. А це значить, що залишається 5% ризику заразитися.

Організм людини дуже складний і у деяких людей буде більш стійка імунна відповідь на дві дози вакцини, а у когось не така стійка.

Як це часто буває з різними вірусами, SARS-CoV-2 мутує по всьому світу і створює штами, які заразні та більш стійкі. Антитіла, які виробляються у людини, яка перехворіла COVID-19, не завжди можуть захистити від нового штаму цієї хвороби.
Безсимптомні носії вірусу становить близько половини випадків COVID-19. Цілком ймовірно, що після вакцинації такі люди зможуть бути й далі безсимптомними носіями вірусу, вважають експерти.

На цей момент дослідники ще не знають, як довго буде зберігатися імунітет після тих вакцин, які вже створені. Є ймовірність, що в найближчі місяці або роки, може знадобитися бустерна доза.

Десятки країн, серед яких немає України, розпочали вакцинацію від Covid-19. Вона дає шанс поступово зняти карантинні обмеження і повернутися до життя, яким було до коронавірусу. Проте в новому постковідному світі будуть нюанси. Один із них — впровадження "імунних паспортів" або "паспортів вакцинації" для подорожей, а, можливо, і для роботи чи відвідування громадських місць. Такі документи будуть потрібні замість тестів на коронавірус чи відбуття 14-денного карантину після перетину кордону.

Зараз ви читаєте новину «Маску доведеться носити і після вакцинації: експерти назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути