Ексклюзиви
неділя, 14 серпня 2022 05:05

Сьогодні свято Маковія. Що нести у церкву на освячення

Автор: kyrios.org.ua
  Сім мучеників Маккавеєвих віддали життя за Бога
Сім мучеників Маккавеєвих віддали життя за Бога

14 серпня православні християни вшановують Сімох мучеників Маккавеєвих та відзначають свято Маковія.

За традиціями церкви в цей день освячують воду, мак, мед та духмяні квіти, розповідав Gazeta.ua торік отець Михайло Гарбадин.

"Це Свято приносить велику радість не тільки дорослим, але й діточкам. Малеча радісно освячує приготовані дари природи, благословенні Господом Богом".

Перший Маковій відзначають 14 серпня. З цього дня починається "Спасівка" або великий Успенський піст. Він триватиме до 28 серпня, до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Сьогодні потрібно відвідувати богослужіння та освячувати кошик продуктів.

Автор: pon.org.ua
  На Маковія не можна працювати
На Маковія не можна працювати

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 14 серпня день ангела у власників імені, яке носив великий полководець

В церковному календарі це свято називається як "Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього". Переказ свідчить, що колись частиця хреста, на якому був розп'ятий Христос, врятувала жителів Константинополя від страшної епідемії. Святиню занурили у воду в водоймах, після чого епідемія минула. Звідси походить назва "Спас" - вона пов'язана зі Спасителем Ісусом Христом.

Щодо сімох мучеників Маккавеєвих, то вони жили у 166 році до Р. X. Був тоді в Іудеї чоловік на ім'я Єлеазар, священик і законоучитель, який вже досяг старості. Він був славний своєю мудрістю і благочестям. Його привели до мучителя і стали змушувати з'їсти свиняче м'ясо, що було суворо заборонене Богом у Старому Завіті. Єлеазар погодився краще вмерти славною мученицькою смертю за закон Божий, ніж зберегти через його порушення безчесне і негідне перед Богом життя. Під час жорстоких тортурів, коли священик Божий уже наближався до смерті, він, застогнавши, сказав: "Господу, Який усім відає, відомо, що я, маючи можливість уникнути смерті, приймаю жорстокі страждання й охоче терплю їх, через те, що маю страх перед Ним".

Були схоплені і сім учнів святого Єлеазара, брати Макавеї - Авим, Антонин, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алим і Маркелл та їхня мати Соломонія. Їх привели до беззаконного царя і також стали примушувати їсти недозволене. Тоді один з них, відповідаючи за усіх, сказав: "Ми краще помремо, ніж порушимо закони". Цар наказав жорстоко розправитися з ним. Його кинули на величезну розпечену сковороду. Коли помер перший, вивели на знущання другого, і він прийняв мучення в такий же спосіб. Вже в останні хвилини життя він сказав: "Ти, мучителю, позбавляєш нас дійсного життя, але Цар світу воскресить нас, тому що ми вмерли за Його закони, для життя вічного".

Автор: glavcom.ua
  Перший Маковій святкують 14 серпня
Перший Маковій святкують 14 серпня

Коли мучили третього і хотіли йому відрізати язика, він негайно виставив його, безстрашно простягнувши і руки, і мужньо сказав: "Від Бога я одержав їх, і за закони Його не шкодую їх, і від Нього сподіваюся знову одержати їх". Навіть мучителі були здивовані такою мужністю юнака. Потім славну мученицьку кончину прийняли ще троє братів Макавеїв. Сьомому ж, наймолодшому, мати їх свята Соломонія сказала: "Благаю тебе, дитино моя, подивися на небо і землю і пізнай, що усе це сотворив Бог з нічого і що так був створений і рід людський. Не страшися цього вбивці, але будь гідним братів твоїх і прийми смерть, щоб я з Божої милості знову віднайшла тебе з братами твоїм". Після синів померла й мати, радісно дякуючи Богу за те, що вона сама і діти віддали душі за закон Господа Вседержителя.

Що святять на Маковія

До церкви приносять святити мак та мед нового врожаю. І, обов'язково, воду. Мед не слід забирати додому. Після освячення, його треба віддати нужденним, або залишити, як милостиню, у церкві.

Також, святили різні квіти, особливо волошки й чорнобривці, й оберіг із трав, що називався Маковійчиком. Оберіг роблять із голівок маку, чорнобривців та жоржини, гвоздик та волошок, полину та інших цілющих трав. Маковійчики також несуть святити до церкви.

Що не можна робити на Маковія

Автор: znaj.ua
  За традиціями церкви в цей день освячують воду, мак, мед та духмяні квіти
За традиціями церкви в цей день освячують воду, мак, мед та духмяні квіти

Перш за все, у свято не можна нікому бажати зла, навіть ворогам, бо воно повернеться в примноженому розмірі. Також заборонено лаятися та лихословити, щоб не накликати на себе біду та нещастя.

Сьогодні не можна працювати. У цей день заборонені будь-які роботи на городі, у полі та вдома. Всю важку роботу треба зробити напередодні. 14 серпня не можна будувати, копати, прибирати та шити.

Крім цього, на Маковія не можна робити шумні роботи, особливо біля пасіки за медом. На свято Спасу і після нього заборонено купатися в річках та озерах, бо можна потонути чи серйозно захворіти.

Починаючи з Медового Спаса важливо дотримуватися суворого обмеження в їжі. Дозволяється вживати лише рослинну їжу - фрукти та овочі, мед, горіхи, сухофрукти, та хліб. Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця. Такі обмеження в харчування пов'язані з початком Успенського посту.

На Маковія існує заборона на голосливі вечірки та свята. Сьогодні не можна з'ясовувати стосунки, сваритися та ображати одне одного.

За традиціями в Україні на Маковія пекли пироги і коржі з маком. Традиційні букети на Поділлі називалися Маковійчиками. Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно поснідавши щоб наступний рік був врожайним. Освячену макову головку також клали під подушку дітям, які погано засинають або неспокійно сплять.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні свято Маковія. Що нести у церкву на освячення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути