вівторок, 27 липня 2021 19:23

"Майбутнє вже тут" - партнер Roosh Карташов про розвиток AI і ML в Україні

"Майбутнє вже тут" - партнер Roosh Карташов про розвиток AI і ML в Україні
Карташов розповів про те, як AI і ML впливають на життя людини. Фото: ua.news

Сфери штучного інтелекту й машинного навчання в світі стрімко набирають обертів. Алгоритми, підходи та принципи, напрацьовані в галузі штучного інтелекту, переходять з категорії науково-технічних питань академічної спільноти в галузі для користувачів і набувають більш прикладний характер.

Партнер української технологічної компанії Roosh, фахівець з управління IT-активами Сергій Карташов розповів нашому виданню про те, як AI і ML впливають на життя людини в наші дні, а також, про розвиток і перспективи цього напряму в Україні.

Восени 2014 року найпопулярнішим освітнім курсом Стенфордського університету став Machine Learning (Ml). Курс відвідали понад 760 осіб: про нього і про те, як напрацювання в галузі штучного інтелекту змінюють навколишній світ, вийшов лонгрід на Forbes. Торік Стенфорд опублікував доповідь, у якій зазначалося, що обсяг капіталовкладень в AI-сферу виріс на 40% за рік - до $67,9 млрд. Найбільше фінансували фармацевтичну галузь, створення безпілотних транспортних засобів та освітні програми.

На думку Сергія Карташова Al і Ml проникли майже в усі IT-напрямки й суміжні з ними. Йдеться, по-перше, про роботу з системою алгоритмів big data.

"Найбільші сервіси типу Google, Amazon і Netflix використовують такі алгоритми, щоб оптимізувати свою взаємодію зі споживачем. Але методи обробки big data і варіанти їх застосування - тільки верхівка айсберга. Неймережі прямо зараз вчать користувачів малювати, писати вірші, редагувати фото й відео. Уже розробляють сервіси по діагностиці захворювань на основі Artificial Intelligence. А в Китаї торік завдяки технологіям змогли контролювати виконання населенням карантинних обмежень під час великого локдауну. Майбутнє вже тут", - каже Карташов.

Партнер компанії Roosh резюмує, що розробки на базі штучного інтелекту вже закріпилися в житті кожного, досить озирнутися навколо. Як приклади він наводить перекладачі, перевірку граматики в друкованих текстах, роботи-пилососи, голосові команди в телефонах, автоматичне розпізнавання осіб у соцмережах. Вчора ти прогуглив результат матчу улюбленої футбольної команди, сьогодні контекстна реклама вже пропонує тобі придбати їх ігрову форму й абонемент на сезон. Знайоме? Це все Al.

На тлі динамічного розвитку штучного інтелекту, машинного навчання та інших наукоємних галузей IT у світі, український сегмент даного напрямку довгий час здавався відстаючим. По правді кажучи, так воно й було.

Але 2012 року був створений Kharkiv Al Club і аналогічний клуб у столиці, а згодом з'явилася ціла плеяда компаній, що створюють свої продукти і сервіси на базі технологій Al.
Наприклад, український сервіс Grammarly, який допомагає перевіряти текст на орфографічні помилки і плагіат. У цьому продукті використовують технологію Natural Language Processing - обробка тексту на природній мові. В основі лежать аналіз - розуміння мови і синтез - генерація грамотного тексту.

Потужним проєктом став Scorto - харківська компанія, що створює продукти для управління рішеннями та політичними ризиками, скорингові системи для банків і страхових агентств.

На початку 2010-х в Україні з'явилася компанія Viewdle - спільне американсько-українське об'єднання. Viewdle розробляли технологію розпізнавання осіб і об'єктів мобільними пристроями. 2011-го Google запустив на основі цієї технології свою систему пошуку по зображеннях. На жаль, довго проєкт не проіснував - 2014 року українські співробітники компанії переїхали в Штати і стали працювати в штаб-квартирі Motorola Mobility.

Крім того, в Україні проводили фестивалі та змагання з робототехніки. Виникли цілі співтовариства: Boteon (Харків), Асоціація робототехніки й інші.

Компанія Roosh, партнером у якій є Сергій Карташов, теж включає в себе цілий ряд проєктів пов'язаних зі штучним інтелектом і машинним навчанням. Яскравий приклад, Reface - мобільний додаток для заміни особи на відео і gif-зображеннях. Це перший український Al-проєкт, який очолив топ App Store, випередивши TikTok, Netflix і Amazon.

Звичайно, поки що Україна ще не може конкурувати на рівних з Al-сферою в США і Європі. Але робота в сфері штучного інтелекту і нейросистем ведеться вже зараз. І кожен новий успішно-реалізований проєкт демонструє, що у країни є всі перспективи зайняти гідне своє місце на світовій арені ML- і AI- розробки.

Зараз ви читаєте новину «"Майбутнє вже тут" - партнер Roosh Карташов про розвиток AI і ML в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути