вівторок, 06 листопада 2012 11:29

Львівський природознавчий музей отримав 10 млн гривень від Ріната Ахметова
6

Фото: Фото: Ольга Швед

Державний природознавчий музей Національної академії наук України у Львові став переможцем проекту "Динамічний музей" та отримав грант на суму 10 млн. грн. на розвиток терміном на 3 роки від фонду Ріната Ахметова. Проектну заявку "Природознавчий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею" одноголосно підтримали всі члени Експертної Ради.

"Це пілотний гранд Фонду Ахметова. І львівський музей власним прикладом має показати, чи продовжувати його наступного року. Пропонували більш ніж півсотні українським музеям взяти участь. А подали проекти лише 25. Львів'янам надаватимуть всебічну допомогу у освоєнні гранту, але й регулярно вимагатимуть звітності" – каже Олеся Островська-Люта керівник культурних проектів Фонду Ріната Ахметова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літературний фестиваль у Львові відкрили в соборі

За умовами гранту працівники музею повинні відвідувати європейські освітні програми, тренінги. Для музею створять інтернет-сайт. Для людей з обмеженими можливостями обладнають ліфти, туалети.

"Проект писали три місяці. За орієнтир взяли Британський королівський природознавчий  музей, відомі природничі музеї Європи. Перший етап заявки на грант  займав 200 сторінок, другий  - удвічі менше. Розписали детальний кошторис на суму 9 млн. 270 тис. грн. Насамперед кошти використаємо на побудову нової експозиції із сучасними технологіями. Бо той музей, який був тоді, вже не підходить для сучасного відвідувача. Це вже не буде "музей чучел" а динамічний інтерактивний та освітній заклад. Відмовилися  від квиткових кас на вході. Буде сучасна рецепція із буклетами. Не буде і бабць-наглядачок у залах. Їх замінять молодші працівники музею, які виконуватимуть роль стюартів"  - розповідає старший науковий співробітник, головний зберігач фондів Наталія Дзюбенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Криївку" знають по всій Україні. А хто знає депутата Царьова?" - власник ресторану

Природознавчий музей  - один з найстаріших у Європі. Його засновував у 1870 році  граф Володимир Дідушицький – відомий львівський зоолог. Більшу частину коштів витрачав на музей, поповнення експозиції. За його задумом, у музеї мають зберігатися лише представники фауни, які знайдені чи водяться на Галичині. Музей знаходиться на вулиці Театральній, 22 у центрі Львова. Не працює з 1985 року.

"У нас півмільйона експонатів. Одночасно можна  розмістити лише один відсоток. Експозицію можемо змінювати хоч щомісяця. У музеї є фонд рідкісних ґрунтів і мінералів. На Чортових скелях під Львовом науковці знайшли зуби доісторичної акули. На місці Львова колись було море, водилися 30-метрові хижаки. Судячи з зубів, у її пащу вліз би легковик"  - розповідає директор музею Юрій Чорнобай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львову бракує музею приватних колекцій

Гордість музею  - майже на 100% збережена туша мамонта та волохатого носорога. Їхні скелети змонтують  у повен зріст. Знайшли доісторичні експонати 1907 року. Їх знайшли на 12-метровій глибині на Івано-Франківщині. Збереглися вони завдяки просякненню нафтою, сумішшю солі і ропи.  Ще один унікальний експонат - зубр із Білопущі. За нього Дідушицький віддав австрійському цісарю маєток. Полювати в ті часи на зубрів дозволяли лише царям.

Наприкінці листопада три зали на першому поверсі відкриють для тимчасових виставок. Першу присвятять місцевості Старуні у Передкарпатті. Там знайшли найбільш цінні експонати музею - скелети мамонта та носорога. Повністю оновлений музей відкриють не раніше 2014 року.

 

Зараз ви читаєте новину «Львівський природознавчий музей отримав 10 млн гривень від Ріната Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути