вівторок, 26 лютого 2013 00:36

Львівські підлітки провели антиалкогольний рейд
6

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у центральному районі Львова активна молодь провела рейд з виявлення торгових точок, що реалізовують алкоголь і тютюн неповнолітнім.

Акцію організував "Центр досліджень молодіжних рухів".

О 17:15 біля Оперного театру зібралося близько 10 людей.

"Рівень дитячого алкоголізму в Україні дуже високий, - розповів учасник акції Юрій. 15 років. – Мої однокласники після школи постійно на пиво ходять. Я розумію, що це погано. Дехто уже неодноразово через алкоголь з міліцією мав проблеми. Дехто у лікарню потрапляв. А ще вони усі хворі фізично. І проблема не тільки у їхньому бажанні бути схожими на батьків, які п'ють коли розслабляються, а й у тому, що алкоголь можна купити на кожному кроці. Тому вирішив доєднатися до акції й допомогти покарати такі магазини, де труять дітей".

Більшість учасників акції були повнолітні. Кілька хлопців навчаються ще у школі. Саме вони проводили контрольні закупки.

Спершу Юрій купив пачку цигарок у кіоску позаду пам'ятника Тарасу Шевченкові. На камеру жінка почала доводити, що не побачила, що цигарки продала неповнолітньому. Та пообіцяла більше не продавати дітям. Цигарки забрали, гроші повернули. Активісти пообіцяли у найближчий час перевірити чи жінка сказала правду. На вітрину кіоску наклеїли листівку: "Тут продають неповнолітнім отруту".

Далі зайшли у "Алкомаркет" біля пам'ятника Івану Підкові. Там Юркові продали пиво. На камеру працівники пояснювали, що вже бачили паспорт хлопця кілька днів тому. Юрко ще паспорта не має. Пообіцяли наступного разу перевіряти документи у всіх. На дверях теж лишили листівку.

Наступним відвідали продуктовий магазин на вулиці Сербській. Там хлопцю продали пиво. Пояснювати свої дії продавчині відмовилися. Натомість попросили поговорити телефоном із власницею крамниці. Жінка пояснила, що забороняє працівницям продавати алкоголь дітям. Крім того сказала, що завтра продавчиня, що продала пиво буде звільнена.

"Я ж пояснювала дівчатам, що продавати дітям алкоголь ні у якому разі не можна, - сказала власниця телефоном. – Не розумію, чому вона так вчинила. Завтра я її звільню, бо я сама матір двох дітей".

Четвертим відвідали магазин на площі Соборній 17 із назвою "Алкоголь. Гуртові ціни". Там Юрко купив пиво. На камеру жінки сказали, що нічого не продавали. Замість конструктивної розмови почали кудись дзвонити. Тоді активісти викликали міліцію. Продавчині викликали службу охорони. Активістам пощастило, що охоронці приїхали після приїзду міліції. Донька власника магазину психологічно тиснула на активістів і принижувала їх. Телефоном власник магазину намагався пригрозити міліціонерам, щоб вони не заводили жодної справи й забиралися із магазину. Виявилося, що продавчиня у магазині працює нелегально й не має медичної книжки, що є порушенням чинного законодавства.

Врешті працівники міліції взяли свідчення у 5 активістів й пообіцяли, що магазин буде оштрафований, а можливо й позбавлений ліцензії.

Активісти пообіцяли щотижня проводити подібні рейди. До порушників, що попадуться двічі обов'язково викликатимуть міліцію. Нагадаємо, що штраф за продаж неповнолітнім алкоголю сягає до 8 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Львівські підлітки провели антиалкогольний рейд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути