середа, 27 грудня 2006 09:44

Лукашенко може перекрити експорт російського газу до Європи

 

Після того, як переговори про ціну на газ для Білорусії напередодні завершилися безрезультатно, "Газпром" потрапив в експортну пастку, вважають фахівці. Мінськ здатний повністю блокувати постачання газу на захід по трубопроводу Ямал-Європа, вважають експерти. "Газпром" пред"явив Лукашенку ультиматум: 5 днів, щоб ухвалити остаточне рішення, купувати газ за ринковими цінами або погодитися на входження до Росії. У першому випадку російський газ вже наступного тижня подорожчає з $46,7 до $105 за тисячу кубометрів, в другому - Білорусії доведеться увійти до Союзної держави на умовах Кремля.

Зараз Білорусь купує у "Газпрому" газ за найнижчою ціною за межами Росії - $46,68 за 1000 куб. м. Цих умов Мінськ добився в 2002 році, уклавши з Росією міжурядову угоду. В обмін на пільгові ціни Білорусь зобов"язалася створити СП з "Газпромом" для управління її трубопроводами. Лукашенко слово не стримав, і в березні цього року Олексій Міллер заявив, що з 2007 року Білорусь повинна купувати російський газ за європейськими цінами. Спочатку називали $200, а напередодні "Газпром" запропонував білорусам купувати газ по $105. Це безпрецедентні на тлі решти країн СНД поступки.

Проте ініціативу білоруси знехтували, і "сторони знову повернулися до нереальних запитів", заявив після переговорів член правління монополії і гендиректор "Газпромекспорта" Олександр Медвєдєв.

Разом з тим замість жорстких ультиматумів, які прозвучали напередодні від офіційного представника "Газпрому" Сергія Купріянова, Медвєдєв закликав вчора "не робити негативних прогнозів". Причини, з яких він категорично відмовляється прогнозувати дії монополії в перші дні нового року, що, нібито, Лукашенку запропонували прийняти умови Кремля по об"єднанню Росії і Білорусії. Зокрема, проведення об"єднувального референдуму вже в 2007 році.

Держсекретар союзної держави Павло Бородін підтвердив це, сказавши, що "наступного року всі питання ми вирішимо".

Щорічно разом з контрактом на постачання газу до Білорусії повинен бути і транзитний контракт для експорту газу по трубопроводу Ямал - Європа, повідомило джерело, близьке до "Газпрому" і ознайомлене з ходом переговорів. За його словами, Мінськ завжди пов"язував підписання цих двох контрактів. Якщо не буде контракту на транзит, білоруси, за міжурядовою угодою, можуть вважати цей газ контрабандою і зупинити компресорні станції. Природно, постачання до Європи будуть зірвані.

Білорусь може також несанкціоновано відбирати газ Ямал - Європи.

- Цей газопровід зберіг частину відведень, що сполучають його з трубою "Белтрансгаза", тому вони можуть запросто відбирати з європейської труби половину добового споживання, - пояснює джерело.

Рік тому "Газпром" залишив під Новий рік без газу іншу транзитну країну - Україну. Тоді сторони домовилися дуже швидко - середньоазіатський газ на Україну тепер поставляє Rosukrenergo. Але навряд чи з Лукашенко вдасться домовитися так само легко, вважає заступник директора Центру політичних технологій Олексій Макаркін: щороку влаштовувати відключення і тримати європейських споживачів в напрузі - це втрата репутації для Росії, а Лукашенко втрачати нічого, він у всьому світі вважається вигненцем.

- Якщо "Газпром" перекриє Мінську трубу, білоруси протримаються довше, ніж в лютому 2004 року, - вважає чиновник, знайомий з ходом переговорів "Газпрому" і Білорусії.

- Вони запаслися мазутом і вугіллям. Це може призвести до зриву "Газпромом" експортних контрактів, і витрати перекриють прибутки від можливого збільшення ціни на газ для Мінська, - додав чиновник.

Більше всього може постраждати Польща, яка приблизно половину споживаного газу отримує через Білорусь, відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчьомкін. Джерело, близьке до польської держкомпанії PGNiG, зізнається, що в його компанії стурбовані тим, що "Газпром" до цього часу не зміг домовитися з Мінськом про постачання газу в 2007 році, і нагадують про штраф за зрив експортних контрактів. У прес-службі E. On Ruhrgas говорять, що Німеччина не боїться залишитися без газу.

- Вони хочуть рівень цін Смоленської області, - обурювався після переговорів Олександр Медвєдєв, - але Білорусь - це не область, а суверенна держава, хай і союзна нам. За його словами, союзні відносини Москви і Мінська повністю відображені в останніх пропозиціях. - Не хотілося б переходити на гостру лексику, але людина, яка відмовляється від таких (як зробив "Газпром") пропозицій, або нічого не тямить в економіці, або свідомо добивається зриву переговорів, завдаючи колосальної шкоди своїй країні і своєму народу, - сказав Медвєдєв. На його думку, Олександр Лукашенко просто не має адекватної інформації про вигідність поступок російської сторони.

Медвєдєв фактично безпосередньо назвав винуватця зриву домовленостей. На думку топ-менеджера "Газпрому", таким є глава білоруської делегації, віце-прем"єр Володимир Семашко, який нібито неадекватно інформує президента Білорусії про російські пропозиції.

Втім, з Білорусі картину бачать зовсім інакше. Лукашенко вважає, що його країну карають за економічні успіхи.

- Нам дуже важко даються переговори з постачання природного газу з Росії, дуже важко йдуть переговори з постачаннях нафти для переробки на наших заводах, - зізнався Лукашенко.

- То там, то тут виникають питання по постачаннях білоруських товарів до Росії. Наїзди на Білорусь дуже серйозні. І чим більше ми матимемо успіхів в економіці, а ми їх маємо, їх видно і відчутно, тим більше нас будуть піддавлювати, причому з різних боків, - сказав лідер Білорусі.

Втім, і він схильний бачити винних на стороні.

- То там, то тут виникають питання по постачаннях білоруських товарів до Росії. Це відбувається тому, що конкуренція посилюється, і не всі російські товари можуть конкурувати з білоруськими. А це не влаштовує певних осіб в Росії, а також в інших організаціях. Саме тому відбувається весь цей тиск в Євросоюзі і певні нападки з боку окремих російських товаровиробників. Вся справа в економіці, грошах, а все інше нікого не цікавить.- сказав Лукашенко.

Мінську були запропоновані численні пільги. Перш за все "Газпром" погодився на оцінку "Белтрансгаза" в $5 млрд, хоча раніше представники монополії стверджували, що верхня межа оцінки - $3,3 млрд. У ході переговорів "Газпром" пропонував Білорусії при розрахунку ціни за газ здійснювати оплату акціями "Белтрансгаза" протягом чотирирічного періоду, виходячи із запропонованої оцінки. У результаті за сценарієм монополії Мінськ платив би $170 за тисячу кубометрів грошима, а $30 за тисячу кубометрів активами, що дозволило б "Газпрому" протягом чотирилітнього терміну стати власником 50% акцій "Белтрансгаза".

Більш того, на 2007 рік грошова складова була понижена з $170 до $75 за тисячу кубометрів. У результаті за рік економічний ефект для Білорусії склав би $1,9 млрд виходячи з того, що в поточному році до Білорусі доставлять не менше 20 млрд куб. м, порахував Олександр Медвєдєв.

- Ми вичерпали можливості поліпшення нашої пропозиції, але з боку Білорусі знову прозвучали дивні запити про те, щоб ціна на газ для неї відповідала ціні постачань Смоленській області, тобто - $75, причому $30 з цієї суми - акціями "Белтрансгаза". Ігноруючи пропозицію "Газпрому", Мінськ залишиться без контракту на постачання палива "і тоді ні технологічних, ні юридичних підстав для постачання газу у нас не буде", підкреслив Медвєдєв, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко може перекрити експорт російського газу до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути