середа, 03 грудня 2008 09:40

Литовський режисер показав фільм про Голодомор в Україні

В центрі культури й мистецтв Служби безпеки України в Києві відбувся показ фільму литовського режисера Римаса Бружаса "Голод".

45-хвилинна документальна стрічка ґрунтується на архівних матеріалах, висновках вчених, істориків і свідченнях очевидців. Основу фільму склали документи з Галузевого державного архіву СБУ. Фільм знімався у вересні 2008 року у Києві, Харкові, Вінниці, Бердичеві та інших місцях України, які постраждали від Голодомору у 1932-1933 роках.

Це фільм, побудований на основі долі члена сім"ї Бокан з Чернігівської області, який сам був фотографом і відобразив трагедію, зокрема, своєї сім"ї, на плівці.

Перед презентацією фільму в.о. глави СБУ Валентин Наливайченко запевнив, що СБУ і надалі продовжуватиме роботу, спрямовану на розсекречення й оприлюднення документів радянських спецслужб.

"Тоталітарний режим не зламав українців, литовців та інші народи... наші народи вистояли, перемогли й відновили свою незалежність, тому ми зобов"язані співпрацювати, зобов"язані, щоб не стерлася пам"ять про жахливе минуле", - зазначив Наливайченко.

На прем"єрному показі в Україні були присутні голови й представники дипломатичних місій: Бельгії, Нідерландів, Норвегії, Фінляндії, Франції, Болгарії, Молдови, Казахстану, Росії, Азербайджану, керівництво та співробітники СБУ, курсанти Національної академії СБУ, представники громадських організацій, журналісти.

У свою чергу присутній на презентації посол Литви в Україні Альгірдас Кумжа зауважив, що нинішній рік став переломним у питанні міжнародного визнання голодомору як геноциду.

"Ми і сьогодні дуже мало знаємо про Голодомор в Україні. Цей рік став переломним у питанні міжнародного визнання Голодомору як геноциду проти українського народу. Однією з держав, які визнали цей злочин геноцидом є Литва, країна, народ якої теж перейшов через жахливі жорна сталінських репресій. Масові депортації, ув"язнення та страти - ці способи упокорення національного духу були апробовані на українських землях в 1920-1930- ті роки і перенесені сталінським режимом в Литву в 1940-1950-ті, тому литовці, як ніхто інший розуміють біль українського народу", - сказав Кумжа, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Литовський режисер показав фільм про Голодомор в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути