Ексклюзиви
вівторок, 10 березня 2009 12:47

Літак в Уганді міг розбитись через помилку російсько - українського екіпажу

Літак в Уганді міг розбитись через помилку російсько - українського екіпажу
Влада Уганди не виключає можливості того, що причиною аварії літака Іл-76 над озером Вікторія, в результаті якого загинули 11 людей, могла стати помилка пілотів. Як повідомив у вівторок радник посольства Росії в Кампалі Руслан Мадієв, "на даний момент розглядаються всі версії, у тому числі і те, що трагедія сталася через помилку пілотів".

Нагадаємо, літак, що перевозив вантаж для місії Афросоюзу в Сомалі, впав у вівторок вранці через дві хвилини після зльоту з міжнародного аеропорту Ентеббе і тепер знаходиться на дні озера на глибині 26 метрів. Тіла людей не знайдені. По поверхні Вікторії розкидані частини вантажу, який був чисто цивільним, - в основному, автомобільні колеса.

На борту знаходилося 11 людей, зокрема четверо членів екіпажу - двоє росіян і двоє українців, а також двоє громадян США, один південноафриканець, а також по двоє високопоставлених військових з Бурунді та Уганди. Командир екіпажу - Віктор Коваль (Іваново), другий пілот - Олександр Вовченко (Тверь), штурман Євгеній Король (Київ) та бортінженер Володимир Заволока (Біла Церква).

"Шансів на те, що хоч хто-небудь вижив в результаті трагедії, не залишилося", - відзначив російський дипломат.

"Рятувальні роботи йдуть важко, - відзначив він. - Уламки літака знаходяться на глибині 20-23 метрів". "У відповідних служб Уганди недостатньо досвіду і технічної оснащеності на випадок таких інцидентів, тому уряд країни запросив допомоги у Єгипту", - сказав Мадієв.

Тим часом компанія "Аероліфт" - власник літака Іл-76 - припускає, що мова йде про диверсію. За даними джерела, характер розташування залишків літака і вантажу дозволяє говорити про диверсію - вибух на борту.

Місцеві рибаки-очевидці також свідчать про те, що спочатку бачили вибух, а потім літак упав у воду. Літак був досить новим і надійним. Мова може йти про диверсію активістів ісламістських організацій, які підтримують війну в Сомалі, адже літак прямував туди і віз високопоставлених військових з миротворчого контингенту Африканського Союзу (АС). Ісламісти, які воюють з центральним урядом Сомалі, часто нападають і на миротворців, зокрема влаштовують теракти.

Джерело привело дані про те, що в аеропорту Ентеббе неодноразово здійснювались спроби диверсій проти літаків, які виконували рейси в Сомалі в інтересах АС, - намагалися зіпсувати двигуни, навіть сипали цвяхи в повітрозабірники. Компанія повідомила родичів членів екіпажу про те, що трапилося, але до тих пір, поки не знайдені тіла, не хоче оголошувати їх загиблими.

Варто відзначити, що Іл-76 компанії "Аероліфт" став вже другим транспортним літаком компанії, що зазнав аварії в Африці за останні тижні.

Нагадаємо, 20 лютого на півдні Єгипту, на вильоті з аеропорту в Луксорі, розбився Ан-12. Весь екіпаж - один росіянин, двоє українців і двоє громадяни Білорусі - загинув.

За матеріалами: ІТАР-ТАРС, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Літак в Уганді міг розбитись через помилку російсько - українського екіпажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути