Ексклюзиви
середа, 30 серпня 2023 21:06

Ліквідували високопоставленого офіцера – командир розвідників розповів про відчайдушні операції

Ліквідували високопоставленого офіцера – командир розвідників розповів про відчайдушні операції
Командир спецпідрозділу ГУР "Артан" Віктор Торкотюк каже, що його бійці заходять на територію РФ. Фото: УП

Командир спецпідрозділу Головного управління розвідки "Артан" Віктор Торкотюк пишається операцією, під час якої бійці спецпідрозділу зайшли вглиб російської території.

Він розповів про нестандартні методи в інтерв'ю "Українській правді".

"Це була показова операція, дуже багато моментів я не можу розповісти. Але можу сказати, що там нами було знищено одного з високопоставлених офіцерів. Бійці дуже добре зорієнтувалися, діяли чітко, показали те, чого я від них завжди хочу – працювали як єдиний механізм. Там було до 100 людей із батальйону. Вони зробили те, чого не робив практично ніхто", – зазначив Торкотюк.

Це була перша така операція на території РФ з такою кількістю бійців. Вона шокувала іноземних партнерів.

"Вони не вірили. Запитували: "Вікторе, який був план?". Звісно, плани ми їм ніколи не розповідаємо. Кажу: "План у нас завжди один. Ми йдемо – а там дивимося". Вони, мовляв, так не можна, треба, щоб авіація тощо. Я їм: яка авіація? Ми купили п'ять коней для операції. У них квадратні очі. А нам вдалося, їхні збройні сили просто тікали від нас", – розповів командир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буданов розповів, як ГУР отримує інформацію про події в Криму

Насправді план є завжди. Кожен боєць підрозділу знає, що робить.

"Це так Кирило Буданов ще в АТО робив – йдемо, а там подивимося, щось скоригуємо. Кажу, там же блокпост, а він – та там усе вирішимо. Але план завжди є. Але такого, як звикли, наприклад, військові країни НАТО, немає – у тих же британців чи американців обов'язково в таких випадках є прикриття авіації, допомога аерокосмічної розвідки", – пояснив Торкотюк.

Українські спецпризначенці зараз без підтримки виходять у море, де літають російські винищувачі.

"У НАТО якби таке робили, то з підтримкою з крейсера. У нас усього цього взагалі немає. Ми робимо все тихо, самі в човни, по десять людей. Над нами літають їхні СУшки, але ми виходимо і робимо свою роботу. Тому що командир знає: завдання має бути виконано. І цим ми й відрізняємося від багатьох – що ми їх виконуємо. Нестандартними методами, але робимо", – підсумував командир.

Військові Сил спеціальних операцій показали безпілотник, з використанням якого відбулася операція Top Gun в тимчасово окупованому Криму.

25 серпня ССО України спільно з іншими підрозділами Сил оборони уразили об'єкти 126-ї окремої гвардійської бригади берегової охорони Чорноморського флоту у селі Перевальне. Вони показали один із БПЛА, що брав участь у операції.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідували високопоставленого офіцера – командир розвідників розповів про відчайдушні операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути