Ексклюзиви
понеділок, 04 лютого 2008 13:09

Лідери G7 обговорять світові фінансові проблеми без Росії

Цього року у клубі провідних світових держав головуватиме Японія. Міністри фінансів і глави  центральних банків країн сімки у Токіо обговорять перспективи розвитку світової економіки і ситуацію на фінансових ринках.

За словами міністра фінансів Японії Фукуширо Нукага, у центрі уваги будуть високі ціни на нафту і ризик-менеджмент фінансових інститутів. Міністр фінансів Франції Крістін Лагард має намір порушити питання про необхідність встановлення балансу на валютному ринку. Надмірне зміцнення євро минулого року призвело до рекордного торгового дефіциту у цій країні.

Росія як і раніше не братиме участь у обговоренні проблем світової економіки. Російську делегацію очолить віце-прем"єр, міністр фінансів Олексій Кудрін. Він зустрінеться з колегами-фінансистами з Японії і, можливо, США. Проте участь РФ у  обговоренні обмежиться питаннями політичного розвитку, боротьби з тероризмом і зміни клімату.

Росію також запросили разом з Китаєм, Південною Кореєю, Індонезією і Філіппінами обговорити проблеми ринків Південно-східної Азії, що швидко розвивалися. На неофіційних зустрічах представники цих країн говоритимуть про свої економічні перспективи у зв"язку з підвищенням цін на нафту.

Країни "великої сімки" збираються щороку з 1975 року. Починаючи з липня 1994 року, Росію стали запрошувати до обговорення політичних питань. Так поступово утворилася G8. Питання, пов"язані з валютною і грошовою політикою, "сімка" з Росією не обговорює, оскільки не бачить у  Росії рівноправного члена цього елітного клубу.

Кандидат в президенти США, республіканець Джон Маккейн у недавній статті у журналі Foreign Affairs запропонував виключити Росію з G8, щоб покарати її за відступ від політичних свобод. "Нам потрібний новий західний підхід до цієї реваншистської Росії", – заявив він. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Лідери G7 обговорять світові фінансові проблеми без Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути