понеділок, 21 березня 2016 17:20

Леся Танюка поховають на Байковому кладовищі

Леся Танюка поховають на Байковому кладовищі
Яна Романюк

Завтра 22 березня на Байковому кладовищі у Києві поховають режисера театру і кіно, колишнього нардепа Леся Танюка. Його не стало 18 березня.

Танюк викладав режисуру в Київському університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого. У коридорі університету виставили його портрет. На столі, застеленому чорною скатертиною, горить лампадка і стоїть ваза з чотирьма гвоздиками.

Прощання з Лесем Танюком відбудеться о 10:00 в клубі Кабінету міністрів. Він був народним депутатом п'яти скликань. Один із засновників Народного руху України.

"Перший парламент був найкращий, — згадував Лесь Танюк. — Комуністів було більше. Проте вони нас боялися і йшли за нашими гаслами. Вже в наступний парламент прийшла молода комуністична гвардія на чолі з Петром Симоненком. Побільшало марксистської тріскотні, а діла стало значно менше".

Вів щоденники. Описував кожен свій день із 16 січня 1956 року. У них є записи українською, російською та німецькою.

"Можу писати й іншими мовами, але поки не було необхідності, - розповідав Танюк. - Потяг до мов у мене в крові. Німецькою став вільно говорити в концтаборі, куди всією сім'єю ми потрапили під час фашистської окупації"

Вийшли друком 38 томів щоденників. 217 машинописних і рукописних томів зараз стоять на полицях у його квартирі.

"Не склалися в мене відносини із сучасною технікою, - говорив у інтерв'ю Лесь Танюк. - Дружина Неллі Корнієнко працює за комп'ютером, намагалася й мене привчити. Навіть подарувала на день народження ноутбук. Але ми з ним так і не подружилися. Вирішив не зраджувати вірному другові — друкарській машинці. Можу за ніч надрукувати 20—30 сторінок без виправлень".

Зараз ви читаєте новину «Леся Танюка поховають на Байковому кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути