Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 12:56

Лесь Курбас вчився у двох університетах

Лесь Курбас вчився у двох університетах
Лесь Курбас мріяв грати у театрі Садовського у Києві, згодом став його режисером. Фото: Театр Леся Курбаса у Львові

У родині акторів галицького театру Степана та Ванди Курбасів у місті Самбір на Львівщині 25 лютого 1887 року народився син Лесь Курбас — український режисер, актор, перекладач.

Батько був мандрівним українським актором, але, попри бідне життя, хотів дати синові освіту. Тому Лесь навчався в Тернопільській гімназії, Віденському та Львівському університетах, вбираючи в себе європейську культуру.

Мріяв працювати в Наддніпрянській Україні, у демократичному театрі Садовського в Києві. 1916 року йому вдалось втілити мрію в життя. Утім, у цьому театрі Лесь Курбас згодом став режисером. Організував студію молодих акторів, з якої виріс згодом "Молодий театр", у якому шукали нові форми втілення класичної драматургії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх 18 років провів у в'язниці

У виставах свого філософського харківського театру "Березіль" митець показує світ, у якому головне — це особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях. Лесь Курбас і "березольці" знайшли свого драматурга, п'єси якого були співзвучні їхнім естетичним засадам. Ним став Микола Куліш.

Його постановки "Народний Малахій", "Мина Мазайло" радянські критики не зрозуміли. Леся Курбаса звинуватили в "похмурості", викривленні оптимістичної радянської дійсності.

26 грудня 1933 року режисера заарештували в справі Української військової організації. Відправили етапом до Харкова, а 9 квітня 1934-го засудили до 5 років виправно-трудового табору. Курбаса вислали на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу, на Медвежу Гору, потім його відправили на Соловки. Деякий час у засланні він ставив таборові п'єси. 9 жовтня 1937 року режисера "засудили" до страти й відправили з великим етапом в'язнів Соловецької тюрми на Карельський берег. 3 листопада його розстріляли разом з Миколою Кулішем в урочищі Сандармох, неподалік від робітничого селища Медвежа Гора.

25 лютого 1871 року у Новоград-Волинському на Житомирщині народилася Лариса Косач, що стала відомою під псевдонімом Леся Українка. Вона писала прозу, поезію, драматургію та публіцистику. Збирала фольклор. Леся Українка видала поетичні збірки "На крилах пісень", "Думи і мрії", "Відгуки". Написала п'єси "Лісова пісня", "Камінний господар", "Бояриня".

Зараз ви читаєте новину «Лесь Курбас вчився у двох університетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути