понеділок, 20 жовтня 2008 08:34

Латвія підрахувала збитки від радянської окупації

Латвійська комісія з підрахунку збитку, заподіяного Латвії "комуністичним окупаційним режимом", підрахувала "прямі демографічні втрати від радянської окупації". Як повідомив агентство BNS керівник комісії Едмунд Станкевіч, вони перевищують 10 млн людино-літ.

Інакше кажучи, пояснив він, Латвія втратила національний дохід, який, умовно, може сформувати одна людина приблизно за десять мільйонів років.

Отримані при підрахунках цифри показують, що 3 тис. 640 жителів Латвії, що брали участь у війні в Афганістані, втратили 5,2 тис. людино- років. При ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС більше 6 тис. чоловік з Латвії втратили близько 29 тис. людино-літ. В результаті депортацій 1940 і 1949 років Латвія втратила 742 тис. людино-літ, збиток вимушених біженців і тих, що виїхали в 1940-х роках, складає близько п"яти тис. людино-літ.

Станкевіч пояснив, що проведений ряд досліджень по цих темах, при цьому виникли ряд істотних проблем. Наприклад, фрагментарні і малодостовірні дані про найістотніший період - з 1940 по 1959 роки, оскільки "радянський режим ретельно приховував злочини - депортації, арешти політичних осіб, знищення ряду небажаних осіб".

У цей період неодноразово змінювалися "окупаційні власті", пройшла Друга світова війна. З цим пов"язані процеси еміграції і міграції, зміна кордонів, сказав Станеквіч.

"Перший перепис населення відбувся тільки в 1959 році. При цьому доступ до російських архівів часто обмежений або взагалі неможливий", - сказав він.

Він нагадав, що у зв"язку з цим цього року відбувся семінар країн Балтії, на якому розглядалися можлива методологія підрахунку збитку. Постраждалі країни, за його словами, повинні вести ці підрахунки по узгодженій методиці, визначивши використовувані для порівняння різних періодів валюти і уніфікувавши підрахунки вартості.

Станкевіч додав, що цього року почнеться підрахунок демографічних і економічних збитків від дуже великого і швидкого притоку жителів, що торкаються сфери житла і інших інфраструктур для їхньої потреб, довгостроковий вплив на відтворення і віковий склад населення, виплату пенсій після відновлення незалежності.

За підтримки комісії латвійський Держархів склав базу даних по 15 тис. 424 жителях, депортованих 14 червня 1941 року, і по 44 тис. 271 жителеві, депортованому в 1949 році, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Латвія підрахувала збитки від радянської окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути