Ексклюзиви
середа, 20 березня 2013 22:16

"Хто заперечує Івана Мазепу, той - ідіот, або ворог" - у Полтаві відзначили 374-річчя з дня народження гетьмана
16

У Полтаві відзначили 374-річчя з дня народження гетьмана Івана Мазепи
Фото: Фото: Сергій Рибалко
Зібралися о 16.30 біля Свято-Успенського собору

У Полтаві 20 березня 100 чоловік взяло участь в ході на честь 374-річчя з дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Зібралися о 16.30 біля Свято-Успенського собору по вулиці Жовтнева. Розгорнули прапори України, Української повстанської армії та ВО "Свобода".

Перед дзвіницею учасники утворили живе слово "Мазепа", встали по контурах намальованих крейдою півтораметрових літер. Щоб закрити прогалини, сіли навприсядки й взялися за руки. Тричі прокричали гасло "Слава Україні - смерть ворогам".

"Цим вшанували пам'ять видатного гетьмана Івана Мазепи. Він - герой, збудував більше сотні шкіл та церков в Україні. Про нього написана купа опер, картин й віршів, - повідомив голова громадського студентського руху "Студентська Свобода" Микола Бєляєв. - Полтавська організація "Свободи" взяла на себе обов'язок встановити йому пам'ятник до свята Покрови, бо у влади постійно не вистачає грошей".

За десять хвилин учасники вишикувались в колону, запалили вісім саморобних факелів.

"Завжди борці за визволення й свободу вважалися зрадниками, навіть американський президент Джордж Вашингтон, - розказала місцева Людмила Варченкова. - Багато недолюдків Мазепу вважають зрадником, а насправді це Петро Перший грав Україною як колодою карт, терзав її й мучив".

За 10 хвилин колона прийшла до місцевого пам'ятника загиблим козакам, біля підніжжя поклали букет квітів.

"В кожної нації є герої, яких можна критикувати, безгрішних немає. Але хто заперечує Івана Мазепу, той - ідіот, або ворог. А якщо не шануєш його, зневажаєш себе. Бо коли живеш на цій землі, маєш поважати її діячів, - розказав учасник ходи поет Віктор Педченко. - Та зараз бидло окупувало країну. І правильно роблять депутати "Свободи", що б'ють їм морду, тому що не можна з босяком, який прийшов грабувати твою хату, займатись демагогією. Треба робити все можливе й не можливе, щоб в цьому році Янукович і його босота впали у прірву".

За годину біля Білої Альтанки в історичному центрі міста, зібралось півсотні молодих хлопців з громадського руху "Народний фронт Полтавщини". Попереду семеро чоловік розгорнули триметровий плакат з портретом Мазепи й рядками вірша Василя Симоненка "Лебеді материнства": "Можна вибрать друга і по духу брата, та не можна рідну матір вибирати. Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину".

За плакатом натягнули п'ятиметровий прапор України. Більша частина учасників закрила обличчя шарфами, двоє підлітків одягли маски зеленого троля й анонімуса. Попереду чоловік в лижній масці запалив червону димову шашку.

"Йдемо окремою ходою, бо не хочемо бачити політичних прапорів, - повідомив голова керівної ради громадського руху "Народний фронт Полтавщини" Станіслав Пєєв. - І не вважаю Мазепу борцем за незалежність. Він боровся за автономні права України у складі Швеції, з двох зол обрав менше".

За сорок хвилин учасники пройшли центром міста до вулиці Сінна, на якій можуть встановити пам'ятник Мазепі.

Зараз ви читаєте новину «"Хто заперечує Івана Мазепу, той - ідіот, або ворог" - у Полтаві відзначили 374-річчя з дня народження гетьмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

292

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути