Ексклюзиви
вівторок, 17 березня 2009 16:39

Криза покращує стан навколишнього середовища

 
Місто Байкальськ давно визнаний чудовим і недорогим курортом. Там, у найгарнішому куточку світу, відвідувач два тижні міг відчувати себе королем за 5000 рублів ($ 175).

Це місто на озері Байкал - найстарішому, найчистішому, найглибшому прісноводному озері на планеті. На Байкалі вже кілька десятиліть працював целюлозно-паперовий комбінат, який викидав сульфати, хлориди, феноли та інші хімічні сполуки в озеро, оскільки був побудований ще у часи "холодної війни". В результаті на межі зникнення опинилася нерпа, було забруднено унікальну рослинність, зменшилася кількість крабів, риби.

Екологи намагалися закрити комбінат з 1964 року (!). Але там, де "зелені" виявилися безсилі, допомогла світова криза.

За останні 20 років шкідливі підприємства було перенесено в ті країни, де норми забруднення не такі жорсткі. Так з"явилися сотні китайських фабрик у дельті Pearl River, автомобільні заводи в Мексиці.

І тут допомогла криза: обсяг виробництва впав так різко, що обсяг автоперевезень на кордоні із США скоротився на 40%. А після закриття поблизу від індійської столиці Делі кількох невеликих металургійних заводів, рівень діоксиду сірки (який утворює кислотні дощі) за один рік (!) впав на 85% вже у жовтні 2008 року.

Сьогодні очевидно, що завдання полягає в тому, щоб використати спад виробництва на користь більш чистих видів виробництва. Ентузіасти на Байкалі збираються докорінно змінити види діяльності - від відновлення пралісу до покращення туристичного сервісу. У лютому на прибайкальских горах вже збиралися лижники і сноубордисти.

Менеджер нового сибірського курорту сказав, що в грудні туристів було 7 тисяч, а це в 7 разів перевищує звичну норму: "Байкал поступово трансформується з промислового центру, який ненавиділи екологи, - в рай для туристів. Повітря і вода стали чистіші. Через три місяці після закриття комбінату місцеві жителі вже помітили зміни на краще. Тепер повністю відсутній характерний запах гнилої капусти".

Китайці також відчули на собі, що означає економити на охороні природи. Китайський прем"єр мріє витратити на "зелену економіку" величезну суму - $585 млрд. Кошти підуть на альтернативні джерела електроенергії. Поки що китайці відхилили 11 проектів як "недостатньо чистих та економічних".

Краще почуватимуться й амазонські ліси. До речі, один із головних чинників їх зникнення - 200 млн голів рогатої худоби, яка потребувала нових пасовищ. У період рецесії ціни на м"ясо різко впали, тепер "зелені легені планети" можуть дихати спокійно, повідомляє Newsweek

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Криза покращує стан навколишнього середовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути