Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2014 15:14

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

"Крим - Україна!" - У Сімферополі з'явилося патріотичне графіті
2

Фото: ru.krymr.com

У Сімферополі з'явилися графіті, в яких висловлюється протест проти приєднання Криму до Росії. На довгому бетонному паркані, який огороджує залізничні колії у житлових кварталах міста, в одну з останніх ночей невідомий художник намалював панно "Крим - Україна!", використавши для цього кольори українського прапора.

Нова робота викликала великий інтерес — люди, які проходять повз, фотографуються на її фоні, а машиністи поїздів дають протяжні гудки - "Слава Україні!".

Цей майданчик, який городяни між собою називають "Стіна вільних художників Криму", існує вже кілька десятиліть. Вона виявилася ідеальним місцем для міських графіті.

Кримські художники давно використовують її для розміщення актуальних робіт - тут "полотна" і на побутові теми, і рідше на соціально-політичні. Стіну кілька разів зафарбовували, але вона весь час заповнюється новими малюнками.

"Міськрада Сімферополя намагався кілька разів боротися з "псуванням міського пейзажу", проте безуспішно", - говорить знайомий художник-графітчик, який працює під ніком "Шарик".

Він, якого за прикладом відомого британського колеги називають "Кримським Бенксі", прославився малюнками на політичні та суспільні теми . "Для цього організовували міські конкурси графіті, ловили нас і обіцяли карати, але будівлі все одно розмальовують, хоча осмислених малюнків, які мають дійсно соціальне значення, досить мало".

Загалом цей вид субкультури перебуває у Криму у досить зародковому стані, кажуть експерти. Художники в основному уникають політичних і громадських тем, працюють в стилях, які відображають їх вузькі смаки. Цього разу когось із графітчиків "допекли" російські реалії Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Крим - Україна!" - У Сімферополі з'явилося патріотичне графіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути