Ексклюзиви
четвер, 29 квітня 2010 13:05

Кредит довіри до України в Європі вичерпався - ЄС

Кредит довіри до України в Європі вичерпався - ЄС

Представники Євросоюзу озвучили серйозне попередження про неможливість вступу України в ЄС і значне зростання впливу Москви на Київ найближчими роками.

"Я не хочу нікого образити, але для мене, як і, я впевнений, для більшості європейців, в тому числі чиновників Євросоюзу, незрозуміло, як можна змішувати знижку на газ з перебуванням військової бази на території країни. Ми живемо у світі символів. Новина про те, що Україна поміняла знижку на газ на 25-річне базування Чорноморського флоту РФ і через це в українському парламенті відбулася бійка, - дуже погана новина для інвесторів" - сказав в інтерв'ю журналістам посол міністерства закордонних справ Чеської Республіки із спеціальних доручень з питань енергетичної безпеки при Євросоюзі Вацлав Бартушка.

Єврочиновник розповів, що минулого року The Wall Street Journal опублікував велику статтю про Чехію. Видання написало, що країна повертається обличчям до Москви. Такий висновок вони зробили після того, як авіакомпанія CSA відкрила шість нових рейсів у СНД і скоротила кількість рейсів до Нью-Йорка. Через ці публікації  Чехія втратили західні інвестиції. Хоча за рішенням CSA не було взагалі ніякої політики - на відміну від рішення Кабміну.

"Україна багато років обіцяла зробити певні кроки у бік інтеграції в Євросоюз. Вона їх не зробила. Кредит довіри до України в країнах Європи вичерпаний. Чехія 15 років працювала над тим, щоб вступити до Євросоюзу. Ми працювали день і ніч тільки на це. Україна нічого не зробила. Не зробила, тому що не розуміє ні того, що потрібно робити, ні того, навіщо це потрібно ", - констатував єврочиновник.

"Минулого року був інший уряд, але він теж нічого не зробив", - підкреслив Бартушка.

"Україні варто було б замислитися, що з 2013 року, коли буде закінчена перша гілка Nord Stream, вона перестане бути транзитною країною для Західної Європи. Вона стане транзитною країною виключно для Східної та Центральної Європи. Навіть до нас, до Чехії, через Україну газ більше не буде надходити. Він у повному обсязі надходитиме з Німеччини. Україна перестає бути глобальним транзитним гравцем на газовому ринку, тому домагатися поступок від Росії буде все складніше і складніше ", - попередив Бартушка.

Втім, визнав, що навіть якщо Україна дозволить Росії розмістити російську військову базу в Києві, ніхто нічого не скаже. "Україна - незалежна країна і сама вирішує, що їй робити", - запевнив єврочиновник.

Нагадаємо, 27 квітня Верховна Рада України, незважаючи на опір депутатів від опозиції, ратифікувала угоду з РФ про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму на 25 років - до 2042 року. Сьогодні президент України Віктор Янукович її підписав.

Коммерсант-Украина
Зараз ви читаєте новину «Кредит довіри до України в Європі вичерпався - ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути