середа, 17 серпня 2016 11:43

"Кравчук вагався до останнього" — Іван Заєць про проголошення Незалежності

"Кравчук вагався до останнього" — Іван Заєць про проголошення Незалежності
фото:Тарас Подолян

24 серпня 1991 року тодішній голова Верховної ради Леонід Кравчук до останнього не хотів ставити на голосування Акта проголошення Незалежності.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів колишній депутат Іван Заєць. У Верховній раді першого скликання входив до Народної ради — тодішньої опозиції.

"Кравчук хитався до останнього моменту. Люди з його оточення пропонували перенести голосування із суботи на понеділок. Та ми цього допустити не могли. Під стінами парламенту стояли десятки тисяч людей. Всі вони чекали на цю мить", - сказав він.

"Акт обговорювали дуже довго. Найбільше дискусій викликало питання — ставити його на голосування разом із референдумом чи без нього. Ми підтримували перший варіант, бо розуміли, що лише Всеукраїнський референдум дозволить легітимізувати це рішення на найвищому рівні. Тут добре проявив себе депутат Василь Червоній. Він взяв слово і сказав: "Досить займатися теревенями. У нас головне завдання - проголошення незалежності. Так давайте будемо голосувати", - додав Заєць.

Він пригадав, що того дня у коридорі розмовляв з Кравчуком.

"Сказав, щоб нарешті ставив на голосування Акт проголошення Незалежності. Він відповів: "Так без референдуму ж не проголосують". Відказав: "Якщо не проголосують, то ставте з референдумом. Але вже ставте, бо не можна так відтягувати такі історичні рішення". За годину після цього Кравчук виніс рішення на голосування. "За" проголосували 346 депутатів", - розповів він.

"Зал, особливо демократична частина, вибухнули емоціями. Всі обіймалися, співали "Червону калину" і гімн. Демократично налаштовані депутати одразу ж вибігли на вулицю до людей. Натовп їх зустрічав оплесками. Кількох нардепів підхопили на руки і почали підкидати. Комусь вручили синьо-жовтий прапор, освячений представниками різних церков. Розраховували, що того дня зможемо його підняти. Але не вийшло. Одразу ж після голосування значну частину комуністів, як корова язиком злизала. Голосувати за це рішення без необхідної кількості депутатів не могли. Прапор занесли до парламенту. На першому поверсі хтось казав: "Ми не можемо вносити його до залу. Рішення про це не приймали". На пропозиції повісити його у холі, я відповів: "Мусимо занести його до залу, а не тільки до стін парламенту". В залі засідань прапор у руки взяв Іван Плющ. Розвісив його на президії", - додав Іван Заєць.

Зараз ви читаєте новину «"Кравчук вагався до останнього" — Іван Заєць про проголошення Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути