четвер, 10 травня 2018 13:03

Компенсація за окупацію Криму становить трильйон доларів - експерт

Компенсація за окупацію Криму становить трильйон доларів - експерт
Олександр Хара: поки не завершилась окупація півострова важко буде притягти Російську федерацію до відповідальності. Фото: UkrMedia

Малоймовірно, що Росія виплатить компенсацію 18 українським компаніям за окупацію Криму, як постановив суд у Гаазі. З погляду росіян, Крим - їхня територія. Жодних зобов'язань щодо України вони не визнають.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав експерт-міжнародник Олександр Хара.

"РФ демонтували з системи міжнародного права. Раніше рішення європейських судів були вищі за російське законодавство. Зараз все навпаки. З політичного погляду, Путін ніколи не піде на відшкодування, бо таким чином визнає факт окупації.

Але Україна може отримати ці гроші. Є можливість через суди демократичних країн арештовувати російське майно в Європі. Його багато. Так можна компенсувати втрати", - зазначає він.

За 4 роки майже $250 млрд прямих інвестицій вивели з РФ, наголошує експерт.

"Санкції негативно діють на російську економіку. Росія не є правовим учасником міжнародного життя. Відмова Росії від сплати компенсації буде ще однією краплею, яка доводить, що РФ - нечесний партнер.

Поки не завершилась окупація півострова, важко буде притягти Російську федерацію до відповідальності і реально змусити виплатити компенсацію. Факт такого рішення Гаазького суду є позитивним прецедентом. Далі розвиток процесу залежить від ініціативи української сторони", - пояснює Олександр Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не збираємося миритися" - Волкер розповів про повернення Криму

Загальна сума компенсації за 4 роки окупації півострова, за різними оцінками, може складати до трильйона доларів, говорить міжнародник.

"Маємо враховувати не тільки майно і підприємства, які там знаходяться. Окрім цього є ще недоотриманий прибуток, неможливість користуватися майном. З переселенням людей ця сума теж пов'язана. Якщо українці переїхали з Криму на материкову частину держави, вони тут влаштовують своє життя. А це теж витрати. Щодо держави, то треба враховувати землю, на якій незаконно будують якісь споруди. Найбільше - поклади газу, які б ми могли використовувати і не купувати його. Якщо підрахувати всі ці фактори за чотири роки, то сума вийде велика. І з кожним роком вона збільшується", - додає експерт.

Міжнародний суд в Гаазі зобов'язав Росію виплатити компенсацію українським компаніям за анексію Криму. Сума має становити $159 млн.

В ухвалі суду йдеться, що Росія відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли президент РФ 65-річний Володимир Путін підписав указ про анексію Криму.

Позов проти Росії подавали 18 українських компаній, а також 1 фізична особа.

Зараз ви читаєте новину «Компенсація за окупацію Криму становить трильйон доларів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути