пʼятниця, 20 листопада 2009 11:59

Комісія з моралі йде в похід на інтернет-матюки

Комісія з моралі йде в похід на інтернет-матюки

Вчора Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) почала підготовку змін до чинного законодавства.

Поправки стосуватимуться реєстрації веб-сайтів як засобів масової інформації (ЗМІ), а також протидії розповсюдженню нецензурної лексики в інтернеті та ЗМІ.

Для визначення переліку слів, що відносяться до нецензурної лексики, НЕК створить робочу групу, до якої увійдуть журналісти та вчені-філологи.

Зокрема, члени НЕК вирішили звернутися до Кабінету міністрів з проханням доповнити закони "Про телебачення і радіомовлення", "Про захист суспільної моралі", "Про друковані засоби масової інформації" положеннями про заборону вживання нецензурних слів у ЗМІ.

"НЕК розцінює використання нецензурної лексики в інтернеті і ЗМІ як неповагу до споживачів теле-, аудіо- і друкованої продукції. Більш того, це неповага до суспільства в цілому", - заявив вчора на брифінгу після засідання голова комісії Василь Костицький.

За його словами, дана заборона розповсюджується тільки на власний медіапродукт засобів масової інформації, а не на випадки, коли, наприклад, нецензурну лексику використовує гість програми в прямому ефірі.

Разом з тим, пише видання, художник і письменник Лесь Подерв"янський упевнений, що такі обмеження "приведуть до тотальної цензури". "Це суцільне свавілля. У фашистській Німеччині все починалося з таких же речей", - додав він.

Тим часом, відзначає видання, на думку професора кафедри мови і стилістики Інституту журналістики Київського національного університету ім. Шевченка Олександра Пономаріва, ненормативною лексикою можуть вважатися тільки матюки.

Втім, президент Української асоціації медіаюристів, секретар Національної спілки журналістів Тетяна Котюжинська вважає подібні обмеження зайвими. З Котюжинською згодний директор громадської організації Інститут медіаправа Тарас Шевченко. "Проблема нецензурної лексики в ЗМІ явно надумана, а що стосується інтернет-видань, то варто спочатку розробити механізм, кого і за що каратимуть", - уточнив Шевченко.

КоммерсантЪ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Комісія з моралі йде в похід на інтернет-матюки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути