вівторок, 22 вересня 2009 19:46

Командувач НАТО попередив про можливість програшу війни в Афганістані

Командувач НАТО попередив про можливість програшу війни в Афганістані

Командувач силами США і НАТО в Афганістані Стенлі Маккрістал попередив, що наступного року Вашингтону доведеться збільшити афганський контингент, а інакше кампанія закінчиться провалом. Як пише The Washington Post, подібну оцінку ситуації Макрістал таємно представив главі Пентагону Роберту Гейтсу в кінці серпня, а зараз доповідь генерала вивчають в адміністрації президента Барака Обами.

"Якщо не вдасться узяти ініціативу в свої руки і повернути назад посилення бойовиків найближчим часом (наступні 12 місяців), яке потрібне для зміцнення потенціалу безпеки Афганістану, можливий результат, при якому перемога над бойовиками стане неможливою", - йдеться в 66-сторінковому документі, що потрапив в розпорядження журналістів.

В доповіді йдеться про корумпованість афганського уряду і дії коаліційних військ, які викликають у мирних афганців відчуження. "Хоча ситуація серйозна, успіх все ще досяжний", - підкреслює воєначальник, який обійняв свою нинішню посаду влітку 2009 року і якому було доручено переглянути афганську стратегію США.

Після приходу в Білий дім Обама приділив велику увагу війні в Афганістані і збільшив американський контингент в цій країні на 17 тисяч осіб. Проте багато воєначальників вважають таке підкріплення недостатнім. Висновок, до якого прийшов Маккрістал, обіцяє дати новий стимул дебатам про відправку до Афганістану нових військових, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Командувач НАТО попередив про можливість програшу війни в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути