четвер, 03 жовтня 2019 13:20

Коломойський виторгував собі вигідніші умови ведення бізнесу і нашкодив державі

Коломойський виторгував собі вигідніші умови ведення бізнесу і нашкодив державі
Поправка до закону "Про ринок електроенергії" дозволила купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами Європейського Енергетичного Союзу. До цього Україна чотири роки не імпортувала електрику з Росії. Фото: ЗІК

Раніше у нас діяла заборона на купівлю електроенергії з Росії та Білорусі. Після прийняття поправки до законодавства вона зникла.

Каже Gazeta.ua експерт із енергетики Юрій Корольчук.

"Нафтогаз" почав купувати енергію у Білорусі настільки швидко, що складається враження про лобізм з боку Геруса.

Швидше за все, був факт змови з боку великих компаній, а Герус просто виступив представником їхніх інтересів. Адже купляти електроенергію у Росії чи Білорусі дешевше десь на 30 відсотків, ніж виробляти її в Україні. Це йде у розріз із державними інтересами та споживачами, бо робить українську електричну галузь заточеною на імпорт. Виробляючи електроенергію у нас, ми підтримували б національного виробника, формували робочі місця, податки, соціальну стабільність. "Нафтогаз" як державна компанія мав би опікуватись саме пріоритетами України. Проте вони поставили фінансову вигоду вище", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імпорт електроенергії з Росії дозволить Кремлю тиснути на українську владу - Волинець

Імпорт почала компанія "Юнайтед Енерджі". Вона завжди більше асоціювалась із російським ринком, вважає Юрій Корольчук.

"Вона була прокладкою, через яку група "Приват" Ігора Коломойського проганяла газ з Укрнафти на "Дніпроазот". Зараз її виокристовують для поставок електроенергії з Росії в Україну. Зараз маємо ситуацію, коли Коломоський за допомогою свого лобіста Геруса виторгував собі вигідніші умови ведення бізнесу. У цьому питання є політичний та економічний аспекти. Якщо загальною лінією держави ми обираємо зменшення енергетичної залежності від РФ, її треба притримуватись у всіх напрямах. Зараз у газовій сфері "Нафтогаз" демонстративно відкидає купівлю газу у Росії, проте не гребує електроенергією. Якщо ж ставимо у пріоритеті економічний аспект, треба усюди прибрати заборони. Але це гратиме на руку великим підприємствам і шкодитиме державі", - додає експерт.

Україна з 1 жовтня знову постачає електроенергію з Росії. Імпорт почала компанія "Юнайтед Енерджі". Здійснити це дозволило змінене законодавство. Верховна Рада 18 вересня схвалила правку, запропоновану депутатом від "Слуги народу" Андрієм Герусом, до закону "Про ринок електроенергії".

Зараз ви читаєте новину «Коломойський виторгував собі вигідніші умови ведення бізнесу і нашкодив державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути