Ексклюзиви
пʼятниця, 10 квітня 2020 18:02

Коли Зеленський відмовиться від президентського крісла

Коли Зеленський відмовиться від президентського крісла
Зеленський за рік при владі розпустив парламент і призначив дострокові парламентські вибори, отримав досі не бачену в Україні повноту влади: монобільшість у парламенті, підконтрольний уряд. Ухвалено закони про зняття депутатської недоторканності, імпічмент президента, ринок землі. Відбулося два обміни полоненими з Росією та ОРДЛО. У Парижі — зустріч "нормандської четвірки" і переговори про мир на Донбасі. Фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський тільки зараз розуміє, що треба робити вибір між реформуванням держави та дружбою з олігархами. Проте він не є джерелом рішень в Україні. Найчастіше просто освячує своєю особою ініціативи свого найближчого оточення.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віктор Бобиренко.

Зеленський має зараз реальну владу?

- Президент освячує прийняті рішення. Натомість він не є їхнім джерелом. Далеко не всі документи з підписом Зеленського справді є його особистими ініціативами. У процесі прийняття рішень є багато етапів. Треба спочатку обговорити ідею, підготувати документ - банально розставити коми, адже йдеться про нормативні акти. Додатковий вплив на президента може бути ще й на процесі погодження з різними групами. Зеленський не має дієвої влади саме тому, що люди, які готують рішення, є компетентнішими за нього. Нав'язують президенту свої ідеї. Він не має достатнього професіоналізму, щоб вийти з-під цього впливу.

Хто грає головну роль у його оточенні?

В Україні зараз формат семибоярщини. У часи смути таким чином керували Московським царством, коли цар не міг дати раду державі у складні часи. У нас зараз досить схожа ситуація. Раніше був тріумвірат Зеленскього, Коломойського та Пінчука. Зараз коло тих, хто приймає рішення, розширилося. Тепер на ухвалення державних рішень впливають колишні "кварталівці" Іван Баканов, який зараз очолює СБУ, та голова президентського офісу Андрій Єрмак. Окрім них, за столом перемовин сидять олігархи Коломойський, Пінчук, Ахметов та вічний міністр Аваков. Разом із Зеленським, який освячує прийняті рішення, саме ці люди формують порядок денний нашої держави.

Що є його найбільшою помилкою? А що - головним досягненням?

- Найгірше те, що не наважився розлучитись із Коломойським одразу після виборів. Мав шанс це зробити, апелюючи до всього здорового українського суспільства. Мовляв, люди не сприймають, нічого не можу вдіяти. Натомість порвати з Ігорем Валерійовичем Зеленський намагається тільки зараз.
З позитивного: прийняли закон про відкриття ринку землі. Він запрацює тільки наступного року і то лише частково. Проте це дуже важлива реформа. Сподіваюся, що її не загальмують за цей час. Закон про неповернення націоналізованих банків колишнім власникам теж може стати приводом зняти капелюха перед президентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу Зеленського оцінили на двійку

Як Зеленський змінив українську політику?

- Зміг оновити стару політичну систему. Директор заводу "Мотор Січ" Богуслаєв програв весільному фотографу на виборах. "Слуги" таким чином помножили на нуль багатьох олігархів на місцях. Довели, що зайти у владу можна й без величезних грошових ресурсів за спиною. Парламентські та президентські вибори показали, що бренд іноді може бути важливішим за фінанси.

Неефективна вертикаль і призначення олігархів як кураторів регіонів. Які наслідки це матиме для країни?

- Коли Зеленський виступає, йому варто думати про те, що його почують не тільки українці. Наші міжнародні партнери шоковані таким розподілом. Його не зафіксовано законодавчо, і не зрозуміло, які межі повноважень можуть бути в цих людей. Це може ще сильніше вкорінити семибоярщину в Україні.

Які будуть стосунки із Коломойським?

- Може зараз трохи втратити вплив. Проте його люди перебувають при посадах. Має зараз колосальні можливості впливу на українські суди. "Антиколомойський" закон мають прийняти, незважаючи на величезну кількість правок, що зараз до нього пропонують. Це обов'язкова умова МВФ. Без неї не отримаємо грошей. Проте навряд чи влада так сильно образить Коломойського. Скоріше за все, він отримає компенсацію у вигляді якогось іншого активу.

Чи задоволений виборець Зеленського? Що отримав середньостатистичний українець?

- На президента покладали абсолютно різні надії. Він прийшов до влади з тезами про мир будь-якою ціною, посадки бариг, високі заробітні плати та пенсії, низькі тарифи. Нічого з вищеперерахованого не втілили у життя. У такій ситуації будь-який інший політик уже був би з мінусовим рейтингом підтримки. Натомість фан-клуб актора більший та вірніший, ніж президента. Рівень підтримки Зеленського падатиме й надалі, проте це відбуватиметься повільно.

Чи можна сказати, що Зеленський став президентом? Як змінився? Наскільки еволюціонував за цей рік?

- За рік і мавпу можна навчити їздити на велосипеді. Зеленський отримав нові навички, знання та вміння. Став досвідченішим. Водночас тільки зараз він починає усвідомлювати, куди саме потрапив. Розуміє, що реальна політика - це не серіал. Це викликає в нього жах, адже розраховував, що все буде просто й легко.

Що стало за рік зрозуміло про його політику? Чи формує якийсь режим? Який?

- До останнього часу намагався всидіти на розтяжці. Хотів залишитися друзями з Коломойським та іншими олігархами. Адже саме вони володіють ЗМІ, які формують такий важливий для Зеленського рейтинг. При всьому цьому президент справді хотів робити зміни в державі. Тільки зараз починає усвідомлювати, що доведеться обирати щось одне. Намагається віддалити Коломойського. Проте водночас наближає до себе Ахметова та Авакова.

Зеленський втратив монобільшість "Слуги народу". Які будуть наслідки?

- Навряд захоче ініціювати нові парламентські вибори. З одного боку, немає формальної причини для розпуску чинної Верховної Ради. З іншого, Зеленський та його оточення розуміють, що на нових виборах не зможуть повторити свій минулорічний результат. Від нових виборів у парламент виграють зараз тільки "Опозиційна платформа - За життя" та "Батьківщина".

Маємо потрійну кризу - економічну, епідемічну, політичну, ще й війна з Росією. Як президент показує себе зараз у таких умовах?

- Зеленський проявив себе, як і міг. Став хорошим декламатором текстів, які для нього пишуть інші люди. Зараз грає роль просто балакучої голови та демонстративно очолює засідання. Усі реальні рішення ініціювало його оточення. Насамперед головним джерелом реальної влади зараз став Офіс президента. Другу скрипку грає уряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які помилки робить президент Зеленський

Якою країна вийде з цієї історії?

- Україна виживе. Скоріше за все, дефолту не буде. Маємо отримати допомогу від МВФ. Ще й зовнішні обставини додатково грають нам на руку. Світовий банк та Міжнародний валютний фонд зараз розмірковують над тим, щоб відтермінувати виплати за кредитами для бідних країн. Ми теж належимо до цієї категорії. Загально цього року маємо сплатити 400 мільйонів доларів. Частина з них - зобов'язання по внутрішньому боргу. Їх повинні погасити. Але зовнішні кредити можемо віддати не зараз, а через три роки. Тоді економіка оговтається трохи від кризи і покривати борги буде не так болісно.

Чи балотуватиметься Зеленський на другий термін?

- У передвиборчий період казав це як частину технології. Так само, якби мав високий рейтинг наприкінці терміну, міг би сказати, що не може піти, адже люди просять його залишитися. Проте зараз рівень підтримки падає. Навряд чи буде високим до кінця каденції. Тому Зеленський не має великих шансів на переобрання, навіть якщо захоче.

Скільки Зеленському вдасться протриматися у владі? Чи може сам піти?

- Президент може піти, навіть не завершуючи першої каденції. Він - артист, вразлива душа. Щиро старається робити добро країні, не краде грошей. Сам вірить у це, натомість велика частина суспільства каже, що він пішак у чужій грі. Може, як Єльцин, сказати: "Я устал, я ухожу" - і сам залишити пост президента.

21 квітня виповнюється рік з обрання Володимира Зеленського главою держави у другому турі президентських виборів. Його підтримали 73% українців.

Зараз ви читаєте новину «Коли Зеленський відмовиться від президентського крісла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути