пʼятниця, 05 лютого 2010 09:34

КНДР відпустить американця, затриманого за порушення кордону

КНДР відпустить американця, затриманого за порушення кордону

Влада Північної Кореї вирішила відпустити правозахисника зі США Роберта Парка, затриманого в кінці грудня за незаконний перетин кордону між КНР і КНДР.

У повідомленні, яке цитує AFP, вказується, що порушник кордону повністю визнав свою провину і "щиросердно" розкаявся в скоєному. Розслідування, проведене "компетентними органами" КНДР, також показало, що Парк порушив кордон Північної Кореї з необережності і не усвідомлював, що його дії можуть порушити північнокорейські закони. З огляду на ці обставини, підкреслюють в Пхеньяні, влада вирішила проявити по відношенню до Парка поблажливість і відпустити його на волю.

Дату і місце звільнення 29-річного Роберта Парка північнокорейська влади не назвала. За інформацією CNN, американець вже відпущений на свободу. Його нинішнє місцезнаходження не повідомляється.

Житель Арізони корейського походження, Парк перетнув по кризі річку Туманну, по якій проходить кордон між КНР і КНДР, після чого був затриманий північнокорейськими прикордонниками. За твердженнями його соратників, Парк збирався особисто доставити лідеру КНДР Кім Чен Іру лист з вимогами випустити політв"язнів, закрити трудові табори і поліпшити ситуацію в країні з дотриманням прав людини та громадянських свобод. Згодом ЦТАК опублікувало уривки з інтерв"ю з затриманим американцем, у якому, за твердженням північнокорейського ЗМІ, Парк нібито мотивував свій вчинок тим, що підпав під вплив "брехливої пропаганди", що розповсюджується на Заході щодо ситуації в КНДР.

Слід нагадати, що після Роберта Парку Північна Корея відзвітувала про затримання ще одного громадянина Сполучених Штатів, який незаконно проник на територію КНДР через кордон з Китаєм. Про його долю відомо лише те, що він все ще перебуває під вартою, а розслідуванням його справи також займаються "компетентні органи" КНДР.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «КНДР відпустить американця, затриманого за порушення кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути