вівторок, 22 січня 2008 12:10

КНДР може не припинити свою ядерну програму

 КНДР заявила, що у неї залишається право вибору щодо припинення своєї ядерної програми, залежно від того, чи виконають США свої обіцянки відмовитися від ворожості по відношенню до Пхеньяну, повідомляє урядова газета "Мінчжу Чосон" ("Демократична Корея")

В рамках шестисторонніх переговорів за участю Росії, США, Китаю, КНДР, Республіки Корея і Японії,  що ведуться в Пекіні з 2003 року, американська делегація, як нагадує газета, обіцяла до кінця минулого року виключити Північну Корею із списку країн, що підтримують тероризм, і зняти відносно неї торгові обмеження.

Згідно домовленостям "шістки" від 3 жовтня 2007 року, від КНДР потрібно було до 31 грудня вивести з ладу ядерні об"єкти в експериментальному центрі Йонбен і розкрити всі свої програми у галузі атому. США заявили з свого боку, що ці програми розкриті ще не повністю.

Процес денуклеаризації Корейського півострова, як пише газета, поміщений в "особливі обставини", за яких він може просуватися лише тоді, коли кожен учасник "шістки" сумлінно виконує свої зобов"язання, виходячи з принципу "дія в обмін на дію".

За словами "Мінчжу Чосон", США порушують цей принцип. "Наскільки безсоромні їх (США) заяви про те, що денуклеаризація Корейського півострова не досягається через те, що це ми не розкриваємо свої ядерні програми, коли як вони самі не роблять того, що треба", - заявляє газета.

При цьому друкарський орган уряду КНДР також попереджає, що спроби чинити на Пхеньян тиск ні до чого не приведуть.

Північна Корея претендує на приєднання до "ядерних держав" після того, як в жовтні 2006 року випробувала власний ядерний пристрій. Для його виробництва був використаний збройовий плутоній, отриманий з відпрацьованого ядерного палива в Йонбені. Поки невідомо, скільки ядерних боєприпасів є в КНДР.

В рамках шестисторонніх переговорів Пхеньян обіцяв відмовитися від подальших розробок ядерної зброї в обмін на усунення загрози щодо нього з боку США, і на надання КНДР міжнародної енергетичної допомоги як компенсації за відмову від використання енергії атома. Через американо-північнокорейські суперечності продовження переговорів відкладене на невизначений час, повідомляє РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «КНДР може не припинити свою ядерну програму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути