четвер, 25 липня 2019 23:23

Клімкін пояснив, чому неможливо укласти угоду з Путіним

Клімкін пояснив, чому неможливо укласти угоду з Путіним
Клімкін: "Угоду з Путіним укласти неможливо". Фото: УНІАН

Укласти угоду з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним стосовно Донбасу неможливо.

"Путін не піде на компроміс стосовно Донбасу. Йому не потрібний Донбас. Йому він тоді не був потрібен, зараз не потрібний і потім не буде потрібний", - сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час публічного обговорення в Veteran Hub.

На його переконання, президент РФ намагається використовувати Донбас, щоб у розмові з Заходом вести мову "про федералізацію України". І видача російських паспортів є одним зі свідчень таких намірів Росії. Клімкін вважає, що Путін хоче нав'язати власні умови Заходу стосовно переговорів щодо України.

"У Мінських домовленостях є нормальні речі, але це компроміс. Причому політичний", - заявив Клімкін.

Він заявив, що у розмові з тодішнім президентом Петром Порошенком виступав проти того, щоби ставити підпис під Мінськими угодами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінськ" виконати неможливо - Сергій Гармаш

"Але тим не менше, я відстоюю це. На той момент, щоб зупинити російський наступ, я вважаю, що це був крок", - заявив Клімкін.

Він одразу казав міжнародним партнерам, і зокрема німецьким, що Мінські угоди "не будуть працювати".

"У нас фундаментально різні інтереси. Їх не можна привести до компромісу. Наш інтерес - повернути Донбас, не тільки територію, а і людей. І поступово включити Донбас в наш простір, а путінський інтерес - це зробити Донбас контрольованою Росією територією, змінити пару людей, пару прізвищ і сказати, а тепер ви їх фінансуєте, я їх контролюю, і це початок процесу розвалу України", - наголосив Клімкін.

"Я вважаю, що неможливо укласти угоду з Путіним стосовно Донбасу. Це неможливо. При тому, я кажу, що нам потрібна якась ситуативна домовленість про припинення вогню, про припинення цієї гарячої фази війни, безумовно, але укласти угоду неможливо, оскільки Путін хоче, щоб Україна, якої ми з вами прагнемо, не існувала", - заявив глава МЗС.

"Коли мені кажуть, що таке наша національна ідея - я вважаю, що це простір української нації, де є вільні люди. Росія вважає, що існування такого простору - це кінець Росії. І неможливість відновлення. Тому з самого початку було зрозуміло, що Мінськ в тому вигляді, як буквально це написано, це неможливо реалізувати", - заявив Клімкін.

17 липня президент РФ Володимир Путін спростив отримання російського громадянства для осіб, які проживають на всій території Донецької та Луганської областей, а не лише для мешканців ОРДЛО.

Офіс Президента України засудив цей крок, заявивши, що він створює додаткові перешкоди на шляху до деескалації конфлікту та реінтеграції Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Клімкін пояснив, чому неможливо укласти угоду з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути