неділя, 08 вересня 2019 14:01

Кілька днів нічого не їв: Кольченко про "Лефортово" і день обміну

Кілька днів нічого не їв: Кольченко про "Лефортово" і день обміну
Кримчанина Олександра Кольченка заарештували російські спецслужби за звинувачення у тероризмі. У російському полоні пробув понад 5 років. Фото - Радіо Свобода

Звільнений з російського полону Олександр Кольченко розповів про перебування в московському "Лефортово" та повернення додому.

Із колонії Копейська Челябінської області його привезли до Москви 16 серпня. Коли їхав із колонії - не знав точно, куди його везуть. Лише здогадувався про можливий обмін або перевезення в інший табір.

"Мене викликали до оперів, сказали ніби прийшов адвокат. Але жодного адвоката не було. Я спустився, вийшов з будівлі, а там стояли мої баули. Мені сказала, що їду на суд. Але зрозуміло було, що ні", - згадує він, передає "Радіо Свобода".

Із колонії його доправили до СІЗО, а звідти літаком до Москви. Там Кольченку запропонували написати прохання про помилування, але він відмовився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Везли біля Кремля - Сущенко розповів про день обміну

"У "Лефортово" всі українці були ізольовані, а тому перебували у камері по одному. Бранцям не дозволяли спілкуватися з адвокатами та членами громадської спостережної комісії. Знав, що в СІЗО знаходиться Клих і полонені моряки", - додав Кольченко.

За його словами, після приїзду в "Лєфортово" йому видали лише один рулон туалетного паперу на 3 тижні. Декілька днів нічого не їв, тільки пив. Уранці 7 вересня у камеру принесли документи на підпис, дали довідку про звільнення і кошти.

"Віддали баули, я зібрався і чекав години дві-три", - каже Кольченко.

В автобус бранці заходили по одному. Поруч із кожним їхав ФСБшник, але бранці між собою спілкувалися. На кого їх мали обміняти – не знали.

Кримчанину Олександрові Кольченку – 29 років. 16 травня 2014-го його заарештували російські спецслужби за звинуваченням у тероризмі. У справі проходив разом із режисером Олегом Сенцовим. 25 травня 2015-го був засуджений російським судом до 10 років колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Кілька днів нічого не їв: Кольченко про "Лефортово" і день обміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути