середа, 05 липня 2023 22:11

Ким був Ігор Гуменюк, який влаштував вибух у Шевченківському суді

Ким був Ігор Гуменюк, який влаштував вибух у Шевченківському суді
Ввечері 5 липня 2023 року в Шевченківському райсуді Києва прогриміло кілька вибухів. Згодом було встановлено, що гранати розірвав обвинувачений Ігор Гуменюк. Фото: УНІАН

Ввечері 5 липня 2023 року в Шевченківському райсуді Києва прогриміло кілька вибухів. Згодом було встановлено, що гранати розірвав обвинувачений Ігор Гуменюк.

Чоловік вже відсидів у СІЗО понад сім років – з 2015-го, коли його затримали після вибуху на мітингу в столиці. Цього дня суд мав продовжити слухання його кримінального провадження. Про це пише "Главком".

Ігор Гуменюк родом із Кам'янця-Подільського. Зазначається, що він був студентом до подій Євромайдану. Після Майдану став добровольцем батальйону "Січ" (офіційно – рядовим міліції). Гуменюк служив у Кураховому та Пісках, неподалік Донецького аеропорту.

У чоловіка з 2014 року був позивний Дубенко. Дубенко – це прізвище, під яким ОУНівець Микола Лемик записався на прийом до радянського консула. Під час тієї розмови Микола вихопив із внутрішньої кишені пістолет і зі словами: "... за муки і смерть наших братів та сестер, за голод в Украї­ні, за всі знущання…" застрелив консула.

Потім поранив одного з охоронців й дочекався польської поліції, щоб здатися їй. За його словами, це було обов'язковою умовою плану: не дати себе вбити охороні, щоб мати змогу свідчити в суді.

Чоловік очолював Кам'янець-Подільський осередок всеукраїнської громадської організації "Сокіл". Також Гуменюк був активістом всеукраїнського об'єднання "Свобода", хоча, як повідомляли тоді ЗМІ, офіційно до членів партії не належав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігор Гуменюк загинув у суді під час штурму

Ігор Гуменюк брав участь у мітингу 31 серпня 2015 року під час голосування у Верховній Раді за зміни до Конституції України щодо децентралізації, яким Рада дозволяла створення окремих законів для самоврядування в Донецькій та Луганській областях.

За версією слідства, під час мітингу 21-річний боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк кинув у натовп гранату (за іншими даними – вибуховий пакет – Gazeta.ua), поки інший боєць "Січі" Сергій Крайняк запалив димову шашку, аби відволікти правоохоронців.

Унаслідок вибуху гранати біля Верховної Ради загинули четверо нацгвардійців-строковиків: Ігор Дебрін, Дмитро Сластиков, Богдан Дацюк, Олександр Костін; 140 осіб, переважно правоохоронців, отримали поранення.

Того ж дня Гуменюка затримали по гарячих слідах, наступного дня затримали й Крайняка, трьох екснардепів, – загалом до 15 осіб – за підозрою в організації масових заворушень, але більшість зрештою відпустили з-під варти. Гуменюк та Крайняк отримали підозру в здійсненні терористичного акту за попередньою змовою та весь цей час залишалися під вартою.

ЗМІ повідомляли, що під час затримання у нього виявили чеку від гранати та ще одну гранату. А у мережі почали поширювати відео, на якому з різних ракурсів зафіксували людину, що кинула вибуховий пристрій у бік силовиків.

Зовнішній вигляд вказаної особи збігається з виглядом затриманого Ігоря Гуменюка за низкою ознак: низький зріст, чорна футболка, чорні шорти з характерними помаранчевими стрічками по боках та інше.

Проти Гуменюка відкрили провадження за чотирма статтями, однак мітингувальника "взяло під крило" всеукраїнське об'єднання "Свобода", яке забезпечило підозрюваного адвокатами.

Публічні слухання у справі суд відновив тільки у лютому 2022 року. Через те, що справа тягнулась понад сім років, захист Гуменюка наполягав на зміні йому запобіжного заходу.

Обвинувачений Ігор Гуменюк, який влаштував вибухи в суді в Києві, загинув на місці.

5 липня о 17.20 у Шевченківскому суді підорзрюваний в киданні гранати під Верховною Радою у 2015 році підірвав невідомий вибуховий пристрій.

Попередньо встановлено, що обвинувачений, якого доставили в суд, перебував у вбиральні. Він вчинив спробу втечі з-під варти.

Гуменюк перебував у СІЗО майже вісім років, сказав його адвокат.

Зараз ви читаєте новину «Ким був Ігор Гуменюк, який влаштував вибух у Шевченківському суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути