Ексклюзиви
четвер, 10 жовтня 2013 17:06

Кожен третій українець потребує допомоги лікаря-психіатра

Кожен третій українець потребує допомоги лікаря-психіатра
Фото: news.mail.ru

Сьогодні, 10 жовтня, всесвітній день психічного здоров'я. Нині на планеті налічується більше 450 мільйонів осіб із розладами психіки та поведінки. В Україні поширеність психічних розладів в 10 разів менша від країн Західної Європи - тут 24% населення страждає на психічні розлади.

Але це не означає, що наші громадяни менше хворіють на розлади психіки. Психотерапевти пояснюють це тим, що українці менше звертаються до таких лікарів. Або не знають, що вони хворі, і вважають свою поведінку нормальною, або пояснюють її життєвими обставинами чи характером, або звертаються за допомогою до знахарок.

Фахівці передбачають, що до 2020 року психічні розлади увійдуть до світової п'ятірки хвороб-лідерів і їх частка серед усіх захворювань може досягти 50%.

Кожен третій українець потребує допомоги лікаря-психіатра. Понад 1 мільйон українців перебувають на обліку у психдиспансерах. Сьогодні в нашій державі налічується 84 психіатричні лікарні загальною місткістю 39 251 психіатричних ліжок, з них 1781 – для дітей віком до17 років, 28 психоневрологічних диспансерів, 3 265 лікарів-психіатрів.

"У львівській обласній психіатричній лікарні на одного хворого виділяють 3 гривні 36 копійок на добу на ліки. І ще 10 гривень на харчування, - розповідає головний лікар Олександр Фільц. - Якщо ліками ми ще більш-менш себе можемо забезпечити, бо комусь потрібні дорожчі препарати, комусь дешевші аналоги, то з харчуванням дуже скрутно. Проблемою є і те, в якому стані перебувають пацієнти. На одного хворого, за нормами, має бути 7 квадратних метрів площі. У нас натомість ліжко біля ліжка. А деякі хворі перебувають тут місяцями і роками".

За кордоном, розповідає спеціаліст, є приватні психіатричні лікарні, де хворі мають спортзал, інтернет, телевізори і душі у палатах.

У Львові щороку влаштовують виставку художніх робіт пацієнтів психіатричної лікарні. Нею медики намагаються довести суспільству, що психічно хворі - це нормальні люди, які не можуть справитися зі своєю хворобою, горем, часом їм просто фізично, на рівні тілесних відчуттів, важко ходити на роботу і жити в суспільстві. Їх лікують не лише медикаментозно. У лікарні є гуртки, де пацієнти займаються рукоділлям і навіть ставлять п'єси.

Зараз ви читаєте новину «Кожен третій українець потребує допомоги лікаря-психіатра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути