Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2006 20:44

Казахстан і Грузія транспортуватимуть нафту в обхід Росії

Казахстанська держкомпанія по транспортуванню нафти АТ "Казтрансойл", "донька" національної нафтогазової компанії "Казмунайгаз", і Батумський нафтовий термінал (Грузія) створили спільне підприємство на базі цього терміналу.

- Основною метою нової компанії "Батумі Терміналс", в якої сторони виступлять рівними партнерами, є забезпечення прямого виходу казахстанських нафтовидобувних компаній на Чорне море, - йдеться у повідомленні прес-служби "Казтрансойла".

Нафтовий термінал в Батумі став першим зарубіжним нафтотранспортним активом Казахстану з прямим виходом у світовий океан. Він є ключовою складовою транскавказськогонафтотранспортного коридору. Серед його клієнтів - найбільші нафтогазові компанії світу, включаючи ExxonMobil, Chevron і BP.

За останні 7 років об"єми переправляння нафти і нафтопродуктів через нафтотермінал в Батумі збільшилися практично в 4 рази, а за підсумками 2006 року очікується досягнення рекордного показника - близько 12 мільйонів тонн.

В Астані сьогодні відбулося також підписання акціонерної угоди з придбання "Казтрансойлом" частки участі в компанії Naftrans Capital Partners, яка володіє Батумським нафтовим терміналом. Цей документ підписали генеральний директор "Казтрансойла" Берік Толумбаєв, директор Naftrans LTD Бонді Нільсен і директор Naftrans Capital Partners Марк Роудз.

Толумбаєв на пресс-брифінгу після підписання документів відзначив, що постачання казахстанської нафти через Батумський нафтотермінал є одним з привабливих напрямів з економічної точки зору. За рахунок казахстанської нафти, сказав він, потужності цього нафтового терміналу по переправлянні нафти можуть збільшитися до 15 мільйонів тонн на рік.

Глава "Казтрансойла" повідомив, що за підсумками 2006 року об"єм транспортування нафти у напрямі казахстанського порту Актау на Каспії до Баку, а потім в Батумі складе близько 8 мільйонів тонн, здобутою в Казахстані.

В даний час "Казтрансойл" транспортує близько 60% нафти, що здобувається в країні, додав він, повідомляє RosInvest.com.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан і Грузія транспортуватимуть нафту в обхід Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути