субота, 08 січня 2022 15:32

Катастрофа літака МАУ: в річницю трагедії назвали імена винуватців
7

У Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ в Ірані.

8 січня 2020 Boeing 737 в районі міжнародного аеропорту ім. імама Хомейні в Тегерані випадково збили іранські військові. Загинуло 176 людей, серед них було 11 українців — двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу.

Відповідальність за катастрофу літака МАУ взяла на себе іранська військово-політична формація "Корпус вартових ісламської революції". Літак виподково сприйняли як ворожий об'єкт, коли він наблизився до засекреченої військової бази.

У Києві до другої річниці авіакатастрофи пройшов захід з вшанування пам'яті загиблих пасажирів та членів екіпажу. У пам'ятних заходах взяли участь рідні та члени сімей загиблих, представники авіакомпанії, інших міністерств і відомств, Офісу президента, Офісу генпрокурора, а також представники закордонних представництв, посольств та консульства держав, чиї громадяни стали жертвами катастрофи.

Захід провели на території парку "Вербовий гай" в Дніпровському районі м. Києва. У минулому році там був встановлений сірий гранітний камінь з назвою рейсу, а цього року навколо каменю облаштували сквер та висадили символічно 176 дерев.

"Слова, які могли б частково заполонити ту порожнечу, з якою вже два Різдва поспіль ви зустрічаєте цей день. Ми завжди робили і я впевнений, що далі так буде, і доводили іранцям те, що справедливість не продається, що це не про гроші. Ті, хто вчинив цей злочин, мають за це відповісти", — заявив заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Під час пам'ятних заходів президент МАУ Євгеній Дихне повідомив про смерть батька загиблого пілота літака МАУ Володимира Гапоненка, для якого авіакомпанія нещодавно організувала поїздку до місця трагедії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа МАУ: Іран відмовився від переговорів щодо компенсацій

В Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ. Фото: Суспільне
В Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ. Фото: Суспільне
В Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ. Фото: Суспільне
В Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ. Фото: Суспільне
В Києві вшанували пам'ять жертв катастрофи літака МАУ. Фото: Суспільне

У свою чергу колишній заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов, який у складі міжнародної групи займався розслідуванням, назвав імена ймовірних винуватці катастрофи. Це військовослужбовців нижніх ланок Корпусу вартових Ісламської революції: капітан Мехді Хосраві (Mehdi Khosravi, командир ТОР М-1), перший лейтенант Мейсам Хейроллахі (Meysam Kheirollahi, оператор), третій лейтенант Саєд Ахмад Мірі (Seyed Ahmad Miri, оператор), перший лейтенант Маґаммад Маджід Еслам Доост (Mohammad Majid Eslam Doost), капітан Саджад Мохаммаді (Sajjad Mohammadi), майор Хамед Мабхут (Hamed Mabhout), другий бригадний генерал Ібрагім Сафаї Кіа (Ibrahim Safaei Kia), бригадний генерал Алі Акбар Сейдуна(Ali Akbar Seydoun), військовий Іранської Армії полковник Мостафа Фараті (Mostafa Faratі).

За словами Мамедова, Іран не надає належного сприяння в розслідуванні катастрофи.

"З різних джерел нам відомі ймовірні виконавці злочину. Треба перевірити причетність до злочину кожної з цих осіб.

У разі відмови Ірану визнати свою відповідальність та сплатити компенсації Україна може звернутись до міжнародних органів. Зокрема, подати позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН", - написав він у Twitter.

8 січня 2020 року іранські військові збили український пасажирський літак авіакомпанії МАУ в небі над Тегераном. Як стверджує Іран, ракетний удар стався через збій у роботі засобів протиповітряної оборони та помилки оператора. Жертвами цієї трагедії стали 176 людей, зокрема 9 членів українського екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «Катастрофа літака МАУ: в річницю трагедії назвали імена винуватців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути