вівторок, 25 листопада 2008 10:57

Кабмін прогнозує в 2009 році безпрецедентне падіння ВВП

Кабмін прогнозує в 2009 році безпрецедентне падіння ВВП

Кабмін прогнозує в 2009 році безпрецедентне падіння внутрішнього валового продукту - від 3 до 5%. Такого не спостерігалося з 1998 року. Через фінансову кризу Кабмін вимушений переглянути основні макроекономічні показники наступного року. Найбільш гостра дискусія точилася навколо прогнозного ВВП.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник пропонує узяти за основу найпесимістичніший сценарій - падіння ВВП до 5%. У такому разі доходи бюджету значно зменшаться і уряду буде легко вирішити задачу з його виконанням. Прем"єр пропонує встановити прогнозний ВВП на рівні "мінус 3%".

Сьогодні, 25 листопада, Юлія Тімошенко заслуховуватиме провідних економістів країни, а завтра Кабмін прийме остаточне рішення.

Вчора уряд провів позачергове засідання, на якому планувалося ухвалити макроекономічні показники на 2009 рік. У вересні Кабмін вже оприлюднив такі цифри - тоді вони показували упевнене зростання вітчизняної економіки. Але фінансова криза змусила уряд стримати свої амбіції і переглянути ці показники у бік зменшення.

Про те, що від нових прогнозів не варто чекати нічого хорошого, Тимошенко заявила ще перед початком засідання. "Ці макропоказники не будуть на сьогоднішній день оптимістичними. Вони будуть помірними", - лаконічно повідомила голова Кабміну. Після цих слів вона усамітнилася разом з міністрами за закритими дверима. Там члени уряду провели в дискусіях і обговореннях три години.

Міністри, які зазвичай дозволяють собі виходити з офіційного залу, цього разу просиділи в кріслах всю нараду. Першими здали нерви у міністра оборони Юрія Єханурова. "Нічого ми не ухвалили", - кинув він, швидким кроком покидаючи будівлю уряду. Не захотів спілкуватися з журналістами і інший міністр за пропрезидентською квотою – голова Міністерства у справах сім"ї, молоді і спорту Юрій Павленко. "Хай до вас вийде Юлія Володимирівна і все розповість!" - запропонував він.

Відповідальний за підготовку макроекономічних показників міністр фінансів Віктор Пинзеник вийшов із залу засідань в компанії першого заступника президентського Секретаріату Олександра Шлапака. Але і він до ладу нічого не сказав. "У нас було активне обговорення, дискусія, нормальний робочий процес. Пропозицій багато було, але ми ще працюємо", - трохи нервово відповідав Пинзеник.

Залишившись наодинці з журналістами, Шлапак натякнув про те, що подані Пинзеником показники викликали серйозні розбіжності серед членів уряду. "Я не зупинятимуся на особистостях, але велося активно обговорення, - сказав Шлапак. - Дано розпорядження проаналізувати ситуацію з макропоказниками і виробити остаточні дані. Сильно або несильно вони відрізнятимуться від попередніх, я сказати не беруся".

В першу чергу дані Пинзеника не задовольнили главу уряду Юлію Тимошенко. Їй цифри здалися занадто заниженими. "Прем"єра не влаштували прогнози зростання-падіння ВВП. Із цього приводу і ведуться головні суперечки", - зазначив співбесідник. За його словами, Пинзеник запропонував показник падіння ВВП на рівні 5%. Тимошенко наполягає, щоб ця цифра відповідала прогнозу Міжнародного валютного фонду. За даними організації, ВВП нашої країни знизиться тільки на 3%.

Міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко назвав і інші чинники, які перешкодили прийняти макроекономічні показники: "Ситуація міняється дуже швидко. Зараз ніхто не може сказати, яким буде валютний курс. Крім того, ситуація з газовим боргом України перед "Газпромом" теж не дозволяє скоректувати нову ціну на газ, а ми повинні враховувати її в своїх розрахунках".

Другу спробу ухвалити головні цифри майбутнього року уряд зробить вже завтра. Втім, глава податкового комітету Верховної Ради (фракція БЮТ) Сергій Терьохін сумнівається, що це станеться. "Прапор в руки, звичайно, - віджартувався він. - Але навряд чи за наявності такої кількості змінних величин уряд буде в змозі озвучити прогнози показників економічного розвитку", пише Дело.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін прогнозує в 2009 році безпрецедентне падіння ВВП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути