вівторок, 07 травня 2019 20:30

Кабмін підтвердив законність дій митників, яких НАБУ підозрювало в участі в схемі на 450 млн грн

Кабмін підтвердив законність дій митників, яких НАБУ підозрювало в участі в схемі на 450 млн грн
Кабмін підтвердив законність дій митників, яких НАБУ підозрювало в участі в схемі на 450 млн грн. Фото: Аgropolit

Кабінет Міністрів України 24 квітня прийняв постанову № 344 "Про внесення змін до Положення про митні декларації", яким дав співробітникам митниці механізм розрахунку і право вживати заходи забезпечення на цьому етапі оформлення тимчасової митної декларації.

При цьому, як повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник начальника Київської міської митниці Сергій Тупальський, цією постановою Кабмін остаточно підтвердив законність дій митників, яких Національне антикорупційне бюро України підозрювало в участі в схемі з мінімізації митних платежів на суму 450 млн грн.

"Тобто (з'явився - Ред.) спосіб, встановлений законодавством, а не на вимогу правоохоронних органів. Тільки зараз з'явилася законна вимога про "підняття" числових значень вартості на час оформлення митної накладної. Таким чином питання забезпечення шляхом сплати гарантійних максимальних платежів встановлений тільки цими змінами ", - написав він.

Тупальський нагадав: восени 2017 року НАБУ заявило, що на рахунках Київської митниці заарештовано 450 мільйонів гривень в рамках розслідування кримінального провадження за фактом мінімізації сплати митних платежів низкою компаній-імпортерів. При цьому розслідування проводилося, чомусь, щодо співробітників митниці.

"Для правоохоронців є простий індикатор: якщо хтось оформляє вантаж по умовним 3 доларам за кілограм, а поруч такий же контейнер оформляється по 1 долару, то це митниця завдає шкоди державі. Крапка.

Саме тому "незаконну схему", яку побудували учасники ЗЕД, якщо ви не знали, розслідували по ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу. Тобто винними заздалегідь були призначені митники ", - написав Тупальський.

Він додав, що крім НАБУ справою займалися СБУ, поліція, прокуратура і ДБР. Але частина з них розслідування вже закрили, а в частині правоохоронних органів - справа на межі закриття через відсутність будь-яких доказів незаконних дій співробітників.

"Ми весь час пояснювали, що діяли в повній відповідності до законодавства і взагалі сталося якесь непорозуміння. Але це нікому не було цікаво. На сьогодні у цій справі було проведено близько 150 обшуків! Правоохоронці встигли допитати близько 200 працівників митниці - третина особового складу! Багатьох - неодноразово.

Високо мотивовані, але погано підготовлені слідчі нічого не хотіли чути про Митний кодекс і про те, що у нас немає ні обов'язків, ні права, ні методики коригувати митну вартість на даному етапі митного оформлення", - зазначив Тупальський.

Зам начальника столичної митниці підкреслив, що на доказ законності дій і рішень співробітників надавав без перебільшення ящик документів. Але не бачив у слідчих інтересу до них. Зате в результаті обшуків і допитів співробітники митниці постійно відчували стрес і змушені були працювати понаднормово.

"Але чомусь зараз ніхто не проводить прес-конференцій, не заявляють на всю країну: "Ох, ми були не праві, не знайшли достатньо часу, щоб вислухати ваші аргументи, і професійних кадрів, які б розібралися в суті". І щиро вітаю колектив Київського міського митниці. Ви вистояли, витримали цей тиск і не зламалися. Ця постанова - визнання, що всі ми з самого початку мали рацію! ", - написав Тупальський.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін підтвердив законність дій митників, яких НАБУ підозрювало в участі в схемі на 450 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути