середа, 05 жовтня 2022 05:05

5 жовтня згадують святого, якого проковтнув кит: історія свята

5 жовтня православна церква вшановує пророка Йону та священномученика Фоку.

Йона народився у X ст. до нашої ери. Походив з благочестивої родини, але рано залишився без батька. Із матір'ю жив бідно у Сарепті Сидонській – місті на півдні Лівану. Там майбутній святий тяжко захворів. Про це дізнався пророк Ілля, який тоді проповідував у місті. Прийшов до Йони додому і став молитися за здоров'я хлопця. Він вилікувався і ще більше увірував у Бога.

Автор: https://mefodiy.org.ua
  Пророка Йону проковтнув кит після того, як святив відмовився виконувати волю Господа
Пророка Йону проковтнув кит після того, як святив відмовився виконувати волю Господа

Одного разу Господь звернувся до зціленого та повелів йому вирушити в інше місто й проповідувати там, йдеться у Книзі пророка Йони.

"Устань, іди до Неневії, великого міста, і проповідуй проти нього, бо його зло прийшло перед лице Моє", - наказав Господь Йоні.

Йона відмовився виконувати Божу волю та вирішив на кораблі утікати якнайдалі від свого дому. Однак Господь наслав шторм. Моряки дізналися, що причина у пророкові та за його згодою – викинули Йону у море. У воді його проковтнув кит. Чоловік пробув у череві риби три дні й три ночі. Весь час плакав та молився. Після цього кит викинув пророка на сушу.

У Книзі Йона вказується, що Бог знову звернувся до пророка і наказав йти до Ніневії. Цього разу святий не ослухався волі Всевишнього.

Святий Фока народився у 47 році в місті Синоп у Малій Азії. Увірував в Бога змалечку і тому отримав дар зцілення, за переказами.

Коли Фока виріс, то був обраний єпископом свого міста. Проповідував серед людей Боже слово, відвертав їх від ідолопоклонства. Свою майбутню мученицьку смерть побачив у видінні: до святого прилетів голуб і поклав вінок з квітів на голову єпископу.

"Вже чаша твоя наповнилася, яку тобі належить випити", - сказав людським голосом.

Автор: http://litopys.net
  Святого Фоку замучили язичники за відмову прийняти їхню віру
Святого Фоку замучили язичники за відмову прийняти їхню віру

Згодом за віру в Бога святого спіймали та ув'язнили язичники. Мучили його на території, де у той час правителем був римський імператор Траян. Після відмови єпископа принести жертву ідолам – його вкинули у розпечену лазню. Там він і помер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор карикатур на пророка Мохаммеда загинув

Фока у християн вважається захисником від пожеж.

У 2022 році Україну може відвідати Папа Римський Франциск. Про це заявив голова Конференції римо-католицьких єпископів України Мечислав Мокшицький. Однак він не уточнив дату та деталі можливого приїзду. Лише додав, що нині католицька церква в Україні переживає період розквіту – будуються нові церкви, освячуються монастирі тощо.

Зараз ви читаєте новину «5 жовтня згадують святого, якого проковтнув кит: історія свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути