Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2021 10:11

"Зі взуття стирчали людські кістки" - Ірина Галай розповіла, як готувалася до сходження на "гору-вбивцю"

Закарпатська альпіністка та бізнесвумен 33-річна Ірина Галай стала першою українкою за час незалежності, яка підкорила К2 (Чоґорі). Це друга вершина в світі - заввишки 8611 м. Розташована на територіях Пакистану та Китаю. Через надзвичайну складність сходження гору називають "дикою" і "горою-вбивцею". Кожний четвертий альпініст гине під час сходження на К2.

Автор: надане Іриною Галай
  Ірина Галай стала першою українкою, яка підкорила К2
Ірина Галай стала першою українкою, яка підкорила К2

Про те, скільки готувалася та що налякало перед сходженням, Галай поділилася з кореспонденткою Gazeta.ua.

"Підготовка тривала два роки. Мала ще торік піднятися. Але через пандемію не змогла. Для цієї гори мусиш бути в мегаформі. Пів року проводила в спортзалі майже щодня. Під час карантину була пауза. З осені 2020-го знову почала займатися. І сподівалася, що нічого не завадить сходженню", - розповіла альпіністка.

Гора їй не снилася напередодні експедиції.

"Я була впевнена, що саме 27 липня підкорю К2. Як приїхала на базовий табір, було таке відчуття. Так і сталося. Сказала коханому про це, а він: "Звідки ти знала?". Часто снилося, що підіймалася. У горах взагалі стрес припадає саме на сни. Можливо, через те, що саме уві сні розслабляєшся", - поділилася Галай.

Автор: надане Іриною Галай
  Альпіністка готувалася до сходження протягом двох років
Альпіністка готувалася до сходження протягом двох років

Перед сходженням альпіністка пішла до меморіалу, присвяченому загиблим на цій вершині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська альпіністка вляпалася в скандал - подробиці

"Це вважається поганою прикметою. Не знаю, навіщо так зробила. Меморіал – це величезна скеля, вкрита металічними тацями. На них викарбувані імена загиблих. Їх понад сто. Ще шокувало, що там був ящик із рештками людей. Побачила взуття, з якого стирчали людські кістки. Після цього усвідомила, де я і що може трапитися. І що ця експедиція може бути для мене останньою", - згадала вона.

К2 розташована в гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв. Ірина Галай розвінчала міф, що на К2 можуть піднятися лише професійні альпіністи й ті, хто заробляє на життя організацією сходжень.

Експедицію приурочили до 30-річчя незалежності України. У її складі троє українців - Галай, дніпрянин Дмитро Семеренко, який піднявся на Еверест 2018-го, і фотограф Назарій Кривошеєв. Він народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи - володар професійної нагороди "Золотий льодоруб" Микита Балабанов. Семеренко здійснив сходження на К2 без кисневої маски.

Зараз ви читаєте новину «"Зі взуття стирчали людські кістки" - Ірина Галай розповіла, як готувалася до сходження на "гору-вбивцю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути