неділя, 16 грудня 2012 13:53

Із фаєрами, петардами та димовими шашками у Львові підтримали Павличенків
12

Фото: Фото: Неля МАРЧУК

Приблизно півтори тисячі людей пройшлись увечері 15 грудня вулицями Львова на захист усіх незаконно засуджених в Україні. Акцію організував рух "Автономний опір".

Марш пройшов під назвою "Свободу чесним". Люди почали збиратися о пів на шосту біля Оперного театру. О 18:20 понад тисячу людей вибудувалися в колону. Більшість із присутніх - футбольні вболівальники. На обличчях у них маски.

На вулиці йшов мокрий сніг і був мороз. Одяг вкривався крижаною скоринкою.

"Сьогодні держава виступає лише в ролі репресивного апарату, який служить на користь тисячі знахабнілих панів, - розповіла організатор акції Олена. – Вони у своїх бажаннях зневажають будь-яку людину й здатні задля своїх потреб убити чи посадити в тюрму кожного, хто косо подивиться. А ще частіше люди потрапляють у біду через те, що цим панам потрібно прикрити свої злочини. Такими невинно покараними і є Дмитро та Сергій Павличенки. Також є багато покараних за те, що просто намагалися навести порядок у своїх містах та селах, це – Віталій Запорожець та Ніжинські робінгуди. Саме в їхню честь, на знак солідарності з ними й за їхню свободу ми сьогодні йдемо містом".

Попереду колони розтягнули банер із силуетом чоловічої голови на фоні сторожової вежі й напис "Свободу чесним". По боках банери з написами "Свободу Павличенкам" та "Кожному менту по Запорожцю".

Марш розпочався з вигуків "Свободу чесним – свободу Павличенкам". У цей же час футбольні вболівальники запалили першу димову шашку й кинули її перед колоною. Хода пройшла проспектом Свободи, вулицею Коперника та Бандери до пам'ятника вождю українських націоналістів Степанові Бандері. Весь час люди йшли проїжджою частиною.

Дорогою мітингувальники вигукували: "Менше міліції – більше порядку!", "Бандити, міліція – одна коаліція!", "Слава нації!", "Революція!", "Свободу чесним – свободу Павличенкам", "Кулю – буржую, зашморг - менту", "Ми львів'яни, ми найсильніші" та інші. Активісти використовували багато різнокольорових фаєрів, стробоскопів, петард та димових шашок. Також люди несли червоно-чорні та державні прапори. Було кілька прапорів із кельтським хрестом.

"Ми знаємо, що Павличенки не винні, - розповів уболівальник Максим. – Усі докази про це свідчать. Ми вже раніше проводили акцію в їхній захист і далі будемо їх проводити. Ми боротимемося за їхнє життя та їхню свободу. Якщо цього не вдасться добитися цивілізованими методами, у чому ми сумніваємося, то будуть нецивілізовані, як, скажімо, протестують у Греції. Чи як темношкірі протестували в Англії. Але з фанатами краще не жартувати, бо це закінчиться погано".

Проходячи вузькою вулицею Коперника, хтось із натовпу запалив чорну димову шашку. На кілька секунд дим перекрив доступ світла від ліхтарів. Міліціонери не реагували на використання піротехніки.

Біля пам'ятника всі стали півколом для проведення віче. У мегафон зачитали лист подяки за підтримку від Сергія Павличенка.

"Ми хотіли б звернутися до всіх, хто нас підтримує, - читав із листочка промовець. – На жаль, на сьогодні наша історія швидше правило, ніж виключення. Хочеться, щоб наша історія стала показовою для всіх, що потрібно не втрачати віру й боротися за свої права. Потрібно знати, що, лише роблячи якісь кроки, можна змінити ситуацію. Мовчання й бездіяльність нічого не змінять".

Після цього натовп, знявши шапки, заспівав Гімн України й розійшовся.

На акції було зібрано 1039 грн. 45 коп. Ці гроші будуть переказані на рахунок Павличенко Наталії - матір Сергія та дружини Дмитра Павличенків.

Зараз ви читаєте новину «Із фаєрами, петардами та димовими шашками у Львові підтримали Павличенків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути