Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 15:34

Дослідження виявило, скільки українських матерів можуть працювати, якщо покращити умови в дитсадках

Дослідження виявило, скільки українських матерів можуть працювати, якщо покращити умови в дитсадках
Понад 270 тисяч жінок зможуть працювати, якщо покращаться умови в дитсадках. Фото: pixabay

Влаштуватися на роботу після народження дитини в Україні зможуть близько 270 тис. жінок за умови, що покращиться доступ до дитячих садків та якість надання послуг.

Такими є результати аналітичного дослідження Центру економічної стратегії.

Якщо охоплення дитячих садків зросте на 10%, то 270 тис. жінок зможуть вийти на роботу. Зараз цей показник охоплює 58% дітей. Матері називають кілька глобальних проблем, які впливають на якість садків: черги в ці заклади; переповненість груп; низька якість послуг; висока вартість приватних садків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОН пояснив, як працюватимуть освітні заклади під час локдауну

Експерти називають кілька варіантів, які допоможуть вирішити проблеми з доступом та якістю дитячих садків. Для вирішенням проблеми переповненості груп, рекомендують запровадити систему "Гроші ходять за дитиною". За цією системою витрати за навчання дитини у приватному садку можуть частково покриватися з місцевого бюджету. Приватний заклад має притримуватися ліцензійних вимог та вести свою діяльність офіційно. Щодо зменшення черг зазначається, що цього можна досягти за рахунок зниження вимог до будівель дитячих садків та до організації харчування. Це полегшить відкриття садків в приватному секторі. Щоб систематизувати та контролювати наповненість груп протягом року, на думку дослідників, варто запровадити електронні табелі.

"Додатковим рішенням є впровадження системи "overbooking", коли в дитячий садок записують більше дітей з розрахунку на те, що певна частка дітей не відвідуватиме дитсадок. Наприклад, у Києві, згідно з даними КМДА, у вересні-грудні 2019 року щоденне відвідування було в середньому на рівні 65%", – кажуть аналітики.

При цьому низька якість послуг безпосередньо залежить від педагогів та їхньої мотивації.

"Низька заробітна плата демотивує хороших педагогів йти працювати до дитсадків та є причиною низької якості послуг. Щоб покращити ситуацію з кадровим забезпеченням, необхідно зменшити вимоги до тривалості навчання вихователя та відв'язати зарплати від єдиної тарифної сітки", – зазначають у дослідженні.

На думку фахівців, варто легалізувати процес співоплат батьків. Оскільки оплати батьків можуть бути джерелом для збільшення зарплат вихователів, проте в такому випадку вони повинні бути офіційними. Малозабезпечені сім'ї мають отримувати послуги безкоштовно. Також потрібно вирішити проблему з організацією та якістю харчування.

"Якістю продуктів іноді нехтують,приймаючи зіпсовану продукцію від постачальників чи економлячи на вартості продуктів. При цьому харчування не є інклюзивним, тобто не враховує специфічні потреби певних груп дітей. Рішенням тут може стати пом'якшення застарілих вимог до організації харчування, залучення батьків до контролю за дотриманням якості та/або затвердження різних варіантів рецептур", – рекомендують аналітики.

Дослідники вважають, що всі ці проблеми є наслідком недостатнього фінансування. Через те, що видатки на дошкільну освіту відбуваються за рахунок коштів місцевого бюджету, існує нерівність фінансування на одну дитину між регіонами. Наприклад, у західних областях групи більш переповнені, на додачу з меншим фінансуванням із розрахунку на одну дитину.

Контент-платформу і чат-бот НУМО про важливість дошкільного розвитку презентували Міністерство освіти і науки спільно з ЮНІСЕФ Україна. Це допоможе батькам розвивати навички в дітей за допомогою індивідуального підходу до кожної сім'ї, повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження виявило, скільки українських матерів можуть працювати, якщо покращити умови в дитсадках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути