середа, 14 жовтня 2009 10:43

В Іспанії поліція заарештувала лідерів баскської партії Батасуна

В Іспанії поліція заарештувала лідерів баскської партії Батасуна
Лідера забороненої ліворадикальної баскської партії Батасуна Арнальдо Отегі було затримано у вівторок ввечері разом з кількома членами цієї партії в ході поліцейської операції.

Усі арешти проведено за вказівкою судді Бальтасара Гарсона, відомого своєю активною боротьбою з баскськими сепаратистами.

Затримані намагалися відтворити заборонену в 2002 році партію, що вважалася політичним крилом терористичної організації ЕТА (ETA - Euzkadi Ta Azkatasuna, баскською мовою Батьківщина і свобода), під іншим ім"ям, але з тим же складом і тими ж сепаратистськими цілями.

Серед затриманих - генеральний секретар ліворадикального профспілкового об"єднання LAB Рафаель Дієс Усабіага і колишній казначей партії Батасуна Соня Хасінто.

За останній рік це вже третя серія арештів керівників Батасуни. Цього разу передбачуваних представників нового керівництва партії затримали під час зборів у Сан-Себастьяні, в одній з квартир, що використовував Синдикат LAB.

Арнальдо Отегі було засуджено в 2007 році на 15 місяців тюремного ув"язнення за "вихваляння тероризму": він виступив на мітингу пам"яті одного з керівників ЕТА - Хосе Мігеля Беньярана, убитого в 1978 році бойовиками-фашистами з так званого Басксько-іспанського батальйону. Вийшовши з в"язниці наприкінці серпня 2009 року, Отегі закликав до "мирного діалогу" з владою Іспанії "для вирішення політичної проблеми" Країни басків.

***

Баскська терористична організація ЕТА заснована 31 липня 1959 року задля боротьби за незалежність Країни басків. Уперше організація заявила про себе 7 червня 1968, здійснивши теракт, в результаті якого загинув поліцейський Хосе Пардінес.

Організовані бойовиками ЕTA теракти призвели до смерті в цілому 820 осіб. У січні 2008 року Іспанія і Франція підписали угоду, згідно з якою іспанські правоохоронні органи можуть вільно вести боротьбу з членами угрупування, що ховаються на півдні Франції.

За останній рік іспанські правоохоронні органи та правосуддя у співпраці з французькими колегами нанесли ряд відчутних ударів по баскських терористах, фактично обезголовили організацію, заарештувавши керівників її військового та політичного апарату, оголосивши поза законом низку партій, що підтримували ідеї насильницького досягнення незалежності, і багато в чому послабивши позиції тих політичних сил Країни басків, які підтримують терористів.

За матерiалами: Lenta.ru, РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії поліція заарештувала лідерів баскської партії Батасуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути