Ексклюзиви
пʼятниця, 12 червня 2009 08:41

Іранці обирають собі лідера

Іранці обирають собі лідера
У Ірані стартували президентські вибори - десяті за рахунком з часу проголошення Ісламської Республіки. На пост президента ІРІ претендують чотири кандидати: Махмуд Ахмадінежад, який балотується на другий термін, колишній прем"єр-міністр Мір Хосейн Мусаві,екс-спікер парламенту Мехді Каррубі та колишній командувач Корпусом "варти ісламської революції" Мохсен Резаї.

Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 за іранським часом (06:30 за київським). Голосування продовжуватиметься 10 годин, проте може бути продовжено до опівночі за рішенням влади.

За даними МВС Ірану, право голосу мають 46,2 млн іранців. Як заявив в четвер на прес-конференції керівник іранського Центрвиборчкому Камран Данешджу, цього року політична активність електорату як ніколи висока, тому очікується рекордна за всю історію ісламського Ірану явка виборців.

Фаворитом нинішньої президентської гонки вважається 52-річний Махмуд Ахмадінежад, який представляє табір іранських консерваторів. Його основним суперником аналітики називають 67-річного реформатора Мір Хосейна Мусаві, який очолював уряд Ірану в 1981-1989 рр. Він сам іменує себе "реформістом, прихильним принципам ісламської революції 1979 р.

До реформістів, хоч і більш помірних, відносить себе і колишній голова парламенту Каррубі. Мохсен Резаї, у свою чергу, стверджує західна преса, представляється найбільш слабким політиком зі всієї четвірки кандидатів, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Іранці обирають собі лідера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути