вівторок, 03 лютого 2009 08:23

Іран запустив в космос свій перший національний супутник

Іран запустив в космос свій перший національний супутник

Іран у вівторок вивів на навколоземну орбіту перший національний супутник "Омід" ("Надія") за допомогою своєї ракети-носія, повідомляє РІА Новости з посиланням на іранське ТБ.

Запуск був приурочений до 30-ліття Ісламської революції в Ірані 1979 року. Розпорядження про запуск віддав особисто президент Ірану Махмуд Ахмадинеджад. Перший іранський супутник розроблявся місцевими фахівцями впродовж 10 років.

Тим часом, Іран вже оголошував про запуск цього супутника. 17 серпня 2008 року в Тегерані була поширена суперечлива інформація щодо запуску цього супутника. Зокрема, місцеві джерела наводили дві версії: згідно першої, в космос був дійсно запущений штучний супутник Землі "Омід" ("Надія"), а відповідно до другої - було лише проведено випробування ракети-носія "Сафір" ("Посланець") для виводу на орбіту супутників в майбутньому.

Нагадаємо, про перші досягнення Тегерана в області освоєння космосу було оголошено 4 лютого поточного року, коли відбулося випробування ракети "Кавешгяр-1" ("Дослідник-1"), як тоді стверджувалося, призначеної для виводу на орбіту першого іранського супутника.

26 листопада 2008 року іранська влада заявила про другий в історії країни успішний запуск в космос ракети "Кавешгяр-2", яка після завершення своєї місії через 40 хвилин повернулася на землю з науковими даними на спеціальному парашуті.

У Ірані також раніше заявляли, що в найближчому майбутньому планують запустити в космічний простір ракети власного виробництва "Кавешгяр-3" і "Кавешгяр-4" з тваринами на борту.

Перший запуск іранської ракети в космос викликав занепокоєння на Заході і в Росії, оскільки, на думку експертів, це означає, що Тегеран близький до створення балістичних ракет великої дальності.

Міжнародне співтовариство побоюється, що Тегеран прагне до створення ядерного боєзаряду і засобів його доставки

Міжнародне співтовариство побоюється, що під прикриттям реалізації національних атомної і ракетної програм Тегеран прагне до створення ядерного боєзаряду і засобів його доставки. Іранська влада заявили, що космічна програма країни має мирний характер і переслідує виключно науково-дослідні цілі.

Перший іранський штучний супутник Землі був запущений в 2005 році за допомогою російського ракетоносія "Космос-3М", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Іран запустив в космос свій перший національний супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути