четвер, 01 жовтня 2009 15:07

Іран до кінця року повинен довести мирний характер своєї ядерної програми

США не розглядають зустріч "шістки" посередників з представниками Ірану, що відкрилася в четвер, 1 жовтня, у Женеві, як останній шанс для Тегерану довести готовність до діалогу, але не готові чекати цього вічно.

Про це напередодні переговорів заявив офіційний представник Пентагону. За його словами США домовилися зі своїми партнерами про те, що в процесі переговорів "потрібно досягти прогресу до кінця року".

У переговорах беруть участь представники Ірану та країн так званої "шістки", до якої входять постійні члени Ради Безпеки ООН (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція) і Німеччина. Консультації в Женеві стали першими переговорами між представниками США і Ірану після розриву дипвідносин у 1980 році.

Напередодні зустрічі в середу, 30 вересня, до Вашингтона прибув міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі. Він проведе прес-конференцію в Організації Об"єднаних Націй в Нью-Йорку.

Як зазначає Reuters з посиланням на західних дипломатів, найбільшою проблемою на переговорах в Женеві може стати небажання Тегерану говорити про свою ядерну програму і про будівництво другого заводу зі збагачення урану, про яке стало відомо минулого тижня.

Іранська сторона заявила, що її ядерні розробки не підлягають обговоренню, а на переговорах слід зайнятися питаннями безпеки в регіоні - наприклад, війною в Афганістані.

Іран наполягає, що його ядерна програма переслідує виключно мирні цілі і спрямована на забезпечення країни електроенергією. Тегеран проігнорував п"ять резолюцій Ради Безпеки ООН з вимогою припинити всі ядерні розробки, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Іран до кінця року повинен довести мирний характер своєї ядерної програми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути