середа, 02 квітня 2008 11:49

Іпотечна криза в США обійшлася швейцарському банку UBS в 19 млрд доларів

Крупний швейцарський банк UBS оголосив про списання ще 19 млрд доларів з вартості своїх активів у зв"язку з іпотечною кризою в США. Це приблизно стільки ж, скільки банк списав за підсумками 2007 року. Таким чином, втрати UBS від іпотечної кризи досягли майже 37 млрд доларів - в 2007 році було списано 18,4 млрд доларів.

Щоб поліпшити своє фінансове становище, банк має намір провести додаткову емісію акцій, від якої він сподівається виручити 15 млрд швейцарських франків (15 млрд доларів).

UBS більше за інші банки в Європі постраждав від вкладень в цінні папери, забезпечені зобов"язаннями за іпотечними кредитами в США з високим ризиком неповернення.

1 квітня найбільший німецький банк Deutsche Bank також заявив про списання 2,5 млрд євро (3,94 млрд доларів).

UBS повідомляв, що чекає за підсумками першого кварталу цього року чистих збитків у розмірі 12,1 млрд. доларів. Банк також заявляв, що має намір створити нову компанію для управління знеціненими американськими активами.

Банк висловив впевненість у здатності цієї компанії "Ефективно справитися з ризиками на ринку нерухомості і дати банку можливість зосередитися на своїй профільній діяльності".

Криза на іпотечному ринку США сильно вдарила по фінансових результатах банків у всьому світі. UBS прогнозує, що 2008 рік буде важким і для нього, і для банківської галузі в цілому.

Банки побоюються кредитувати один одного для цілей їх поточної діяльності, оскільки не упевнені в реальній вартості іпотечних активів партнерів.

Виниклих проблем з ліквідністю вже не витримав американський інвестиційний банк Bear Stearns, який був вимушений вдатися до допомоги Федеральної резервної системи для забезпечення ліквідності.

Банк JP Morgan, який купив Bear Stearns, збирався заплатити за одну акцію інвестбанка всього 2 дол, що в 15 разів менше курсової вартості паперів Bear Stearns, і ця заява спровокувала різкий обвал всіх ведучих світових індексів.

Умови операції також передбачали, що Федеральна резервна система США надасть Bear Stearns допомогу в розмірі до 30 млрд доларів. В кінці минулого тижня, коли стало відомо про виділення допомозі ФРС, акції Bear Stearns впали на 53%; їх ціна склала 28 доларів за акцію.

Гіганти Уолл-стріт, такі як Merrill Lynch, Citigroup і JP Morgan Chase, і французький банк BNP Paribas, також оголосили про багатомільярдні списання.

2007 рік став першим роком в історії UBS, який він закінчив з чистим збитком. UBS утворився в 1998 році в результаті злиття банків Union Bank of Switzerland і Swiss Bank Corporation, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Іпотечна криза в США обійшлася швейцарському банку UBS в 19 млрд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути